2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:04

Feltámadt a Fehérvár

Végre ismét a régi Videoton, vagyis immár Fehérvár, bár a molinók még mindig a Vidire emlljewtetnek, ahogy a szurkolók bekiabálásai is, de az a lényeg, hogy ezután sem fognak átjárni a szurkolók Felcsútra, hogy jó focit lássanak, mert immár a saját csapatuk is formába lendült.Most az Újpestet verték meg egy huszáros hajrával, s egyre jobb játékkal.

LABDARÚGÓ NB I
12. FORDULÓ
Fehérvár FC–Újpest FC 2–1 (Lirim M. Kastrati 79., Karamoko 89., ill. Ambrose 8.)
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 4990 néző. Vezette: Andó-Szabó

Remek iramban kezdődött a mérkőzés, amelyen az első meglepetést talán azzal okozta Nebojsa Vignjevics, hogy Djordje Nikolicsot állította be a kapuba. Az idényt a szerb kapus kezdte az újpesti gólvonalon, ám több bizonytalansága után Banai Dávid került a helyére, aki múlt vasárnap három gólt kapott a Groupama Arénában. Nagyon egyikért sem volt hibáztatható, és amikor szerdán Tatabányán a Magyar Kupa-mérkőzésen Djordje Nikoliccsal kezdődött az Újpest összeállítása, azt hitték a szurkolók, a harmadosztályú ellenfél otthonában olyan labdarúgók kapnak lehetőséget, akik a bajnokikon kevesebbszer szerepelnek – mint például a szerb játékos.
Ám kiderült, ezen a fontos poszton drasztikus lépésre szánta el magát a lila-fehérek vezetőedzője, és Fehérváron Kenan Kodro lövésénél máris dolga akadt a kapusnak – szerencséje volt, oda jött a labda, ahol állt. Az első percekben egyébként ez volt az egyetlen érdemi lehetőség a házigazdák előtt, mert inkább az Újpest birtokolta a labdát, a játék főleg a Vidi térfelén zajlott, és nem is volt meglepő, hogy a fővárosiak viszonylag korán megszerezték a vezetést.
Heinz Mörschel is bekerült a csapatba, és ő adta a gólpasszt, az akciót pedig az a Peter Ambrose fejezte be, aki a Fradi otthonában ordító helyzetben rontott – pedig egyenlíthetett volna. Könnyen lehet, hogy a centernek álmatlan éjszakákat okozott az eltékozolt lehetőség, és végiggondolta, mit kellett volna másképp csinálnia, mert a Sóstói Stadionban nehezebb szituációból is a kapuba talált.

Bartosz Grzelak csapata persze megpróbált azonnal váltani, a félidő közepétől a piros-kékek birtokolták többet a labdát, de ezt az újpestiek egyáltalán nem bánták. Várták a lehetőséget, hogy a kiürült hazai térfélen villámgyorsan átrobogva újabb helyzeteket alakítsanak ki, mint amikor Kiss Tamás lefutotta a fehérvári védelmet, de hajszállal rövidebben passzolt Peter Ambrose felé, mint kellett volna, így odalett a kecsegtető helyzet.
A második félidőben közelebb volt az Újpest a második gól megszerzéséhez, mint a Fehérvár az egyenlítéshez. Tajti Mátyás életerős lövése után a labda a lécen csattant, ott akár eldőlhetett volna a mérkőzés, Heinz Mörschel is gólt szerezhetett volna, egyébként pedig a játék általában a vendégek térfelén zajlott.

Húsz perccel a játékidő vége előtt komoly esélyt kaphatott volna a Fehérvár: Djorjde Nikolics kivetődött, Schön Szabolcs eltolta mellette a labdát, és elesett. Andó-Szabó Sándor tizenegyest ítélt, a videoszobában azonban úgy látták, nem történt szabálytalanság.
Kalmár Zsolt, aki a sérülése után csak csereként lépett pályára, megváltoztatta a játék képét: lett élet, futball és így helyzet a Vidi játékában, Kenan Kodro azonban nem találta el a kaput, néhány másodperccel pedig a lécet lőtte telibe a labdával. Izgalmasan alakult tehát a mérkőzés befejező szakasza is, az Újpest finoman, ha csak tehette, megpróbálta húzni az időt, ám korán tette, mert egy szépen végigvezetett akció végén Lirim M. Kastrati közelről egyenlíteni tudott.
A mérkőzés pedig már-már megmagyarázhatatlan hiba döntötte el: Branko Pauljevics felfoghatatlan módon egy rosszul sikerült hazai beadást követően visszafejelte a labdát középre, saját kapuja előterébe, és bár a néhány másodperccel korábban pályára lépő Mamoudou Karamoko is meghökkent kissé az előrehozott karácsonyi ajándéktól, ilyen lehetőséget nem utasíthatott vissza – könyörtelenül a léc alá lőtt. Elképesztő butaság volt ez a védő részéről. És ez lett a vége: 2–1

Még több sport…