2024. szeptember 16. (hétfő) 21:39

Foci bundában

Katar már messze van, kicsit slamposan, de letudtuk ezt a világbajnokságot is. És voltak jó meccsek, láttuk brillírozni Szaúd Arábiát, Spanyolországot…. és persze Brazíliát. Ám a helyszínt nehéz elfelejteni, hiszen Katar megvette a rendezési jogot és még azt is megbundázhatta, hogy télen játszhassanak a csapatok, vagyis a 2022-es naptár alaposan felborult. Ám mindez csak egy mozzanat a FIFA történetében, amely egy 4 részes netflix sorozatnak hála immár ország.világ előtt láttatta, hogy a hatalmas szervezet egyik korrupcióból a másikba sodródott és úgy tűnik mindmáig nem heverte ki a veszteségeket, vagyis Infantino elnök sem teljesen tiszta. Vajon miért lakott már hetekkel a világbajnokság nyitánya előtt Dohában? A netflix dokumentumfilm szerint már elnök is úgy lett, hogy az utóbb felmentett francia UEFA elnököt átverte, miszerint őt támogassa, aztán majd átadja neki a hivatalt.

A filmsorozat egyik kritikusa szerint a rendező Daniel Gordon nem tett mást, csak szorgalmasan összegyűjtötte az amúgy már ismert tényeket. Meglehet, de a FIFA története Joao Havelange-tól Joseph Blatterig a megvesztegetések és sikkasztások sorozata, s három diktatúra, Argentina, Oroszország és Katar is könnyedén nyerhetett rendezési jogot, hogy hatalmukat fitogtassák, s némileg népszerűbbek legyenek a polgáraik előtt. Épp mi játszottuk Argentínában nyitó meccset, amit rendesen elcsaltak, s állítólag Kutas István MLSZ elnök még tiltakozni is elfelejtett, mert olyan félelmetes volt a hangulat. Egyébként még az is kiderült, hogy ugyan Dél-Afrika joggal rendezhetett világbajnokságot, de azt sem tiszta eszközökkel érte el. A foci nagy üzlet és mindenütt komoly pénzemberek szálltak be, a szövetségi vezetők is vagy vagyonnal bírtak, vagy később arra tettek szert. 

Persze, bármennyire is nyilvánvaló, hogy mi történt a foci öltözőjében az utóbb negyven évben, ez a  sorozat sem készülhetett volna el, ha éppen Katar nem lép az USA tyúkszemére. Ugyan az Államokban a baseball vagy a kosárlabda még mindig népszerűbb, mint a foci, de már elérte azt a szintet, ahol mér nem gyerekek játszadoznak. És miután kihirdették Katart győztesnek, még ők maguk is nehezen hitték, pedig mindent megtettek, hogy így legyen. Ám ez túl sok volt, s az FBI nyomozni kezdett. Nem volt nehéz dolguk, hogy eljussanak a FIFA vezetőihez és számos embert letartóztassanak Svájcban. Végül Blattert és M felmentették, de őket is eltiltották a futballtól és többen ma is rácsok mögött ülnek.

Még több sport…