2024. július 27. (szombat) 02:16

Foci ünnep kontra paraszt sztrájk?

Európa legnépesebb államát szokás „a kontinens közlekedési forgószínpadának” nevezni. A 2024 eltelt heteinek vasutas, teherfuvarozó, reptéri, agrár (stb.) demonstrációi megkérdőjelezik, hogy okos döntés volt-e, hogy tíz helyszínen rendezik meg az idei labdarúgó EB-t az NSZK-ban? Bajorország 1,5 milliós fővárosában, Münchenben június 14-én startol a foci Európa Bajnokság. A magyar nemzeti tizenegy június 19-én, Stuttgártban lép először gyepre a házigazdák ellen, akik addigra túl lesznek az NSZK vs. Skócia rangadón.

Egy hónappal később a Spreenél derül ki, hogy mely team veheti át a kupát. A németországi labdarúgó EB tíz stadionja közül a berlini a legnagyobb és a düsseldorfi, meg a lipcsei a legkisebb kapacítású. Ám ez utóbbiakban is bő 46 ezren szurkolhatnak a Bundesliga meccseken, hétről-hétre. /A 4 milliós fővárosban, ahol a náci korszakban 120 ezren buzdíthatták az atlétákat, {többszöri modernizálás után} a novemberi NSZK – Törökország (2:3) barátságos foci meccsen 72,5 ezer ember fért el./

A második legméretesebb lelátóval a müncheni aréna büszkélkedhet. Ott rajtol az Európa Bajnokság – alig négy hónap múlva! Az már biztos, hogy pályára lép a labdarúgó EB-n a Spanyol Királyság korábbi világbajnok gárdája. A dél-európai matadorok Norvégiában – idegenben – arattak szerény diadalt október derekán (0:1). Több gólnak örülhettek a szurkolók a török – lett selejtezőn, melynek végeredménye 4:0 lett… Az is tuti, hogy az angol, a skót, a francia, a belga, a magyar és a portugál válogatott is ott lehet majd az idei kontinens tornán, mely 2024. július 14-én este fejeződik be, a berlini Olympia stadionban.

Még több sport…