2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:09

Fürjes Balázs a NOB tagja

Kedd délelőtt az indiai Mumbaiban zajló NOB-közgyűlés elsöprő többséggel, a szavazatok több mint kilencven százalékával a NOB állandó tagjai közé választotta Fürjes Balázst. A sportvezetőt a Magyar Olimpiai Bizottság kérte fel március végén, hogy nyújtsa be pályázatát az állandó NOB-tagságra Lausanne-ban – számolt be a MOB.
A Mumbaiban zajló 141. NOB-közgyűlés (IOC Session, a NOB legfelső döntéshozó fóruma) utolsó napján választották meg az új NOB-tagokat. Első lépésben az angol Anna hercegnő – Károly brit uralkodó testvére – vezette tagfelvételi bizottság bírálta el pozitívan Fürjes Balázs pályázatát a nyár folyamán. Ezt követte a NOB végrehajtó-bizottságának szeptemberi döntése, miszerint a nyolc jelölt, köztük Fürjes Balázs megválasztását javasolták a közgyűlésnek. A mai napon, az Olimpiai Chartának megfelelően a kandidálókról a NOB teljes tagsága döntött – olvasható az olimpia.hu-n.
A ma megválasztott tagok között Fürjes Balázs a legfiatalabb és 51 évével az új magyar NOB-tag fiatalabb a teljes tagság átlagéletkoránál is – azaz viszonylag fiatalon részesült a NOB-tagok bizalmában. A szavazáson mind a nyolc jelölt megkapta a NOB-tagsághoz szükséges többséget, így az ötkarikás történelemben Fürjes Balázs lett a nyolcadik magyar állandó, saját jogon és nem valamely szervezetben betöltött tisztsége miatt megválasztott NOB-tag Kemény Ferenc, gr. Andrássy Géza, Muzsa Gyula, ifj. Horthy Miklós, Mező Ferenc, Csanádi Árpád és Schmitt Pál után (korábban Aján Tamás, mint nemzetközi sportszövetségi elnök, Gyurta Dániel pedig a sportolói bizottság tagjaként került be).

Még több sport…