2024. szeptember 08. (vasárnap) 04:58

Gelencsérnek nem jár az apanázs

Hosszú Katinka férje, Gelencsér Máté 2021 márciusától részesült a Kiemelt Edzői Programban szereplő szakembereknek járó juttatásban, ám a Magyar Úszó Szövetség legutóbbi elnökségi ülésén úgy döntöttek, ezentúl nem folyósítják a havi 690 000 forintos apanázst.
Sokan már akkor sem értették, hogy Hosszú Katinka udvarlója (akkor még nem volt a férje), Gelencsér Máté miért is részesül a Kiemelt Edzői Program (KEP) áldásaiban.Rejtély, hogyan került be a programba.

2020-ban a koronavírus-világjárvány miatt egyetlen nagy nemzetközi versenyt sem rendeztek a sportágban. 2019-ben pedig még Petrov Árpád volt Hosszú edzője, vele nyert két világbajnoki aranyérmet (200 és 400 méter vegyesen) a kvangdzsui világbajnokságon. Petrovval 2019. novemberben szakított, akkori közleményében Hosszú arra célzott, hogy egyedül is fel tudja magát készíteni.A szövetség honlapján nem tüntették fel Gelencsér nevét.Azóta egyébként felemelték az apanázst 690 ezer forintra.Csakhogy a 35. életévét taposó Hosszú időközben várandós lett, augusztus 6-án megszületett kislánya, Kamília, és bár visszavonulását még nem jelentette be, idejét természetesen a babázás tölti ki. Tehát Gelencsér sem edzősködik. Így aztán a MÚSZ legutóbbi elnökségi ülésén az a határozat született, hogy a továbbiakban nem folyósítják a 690 000 forintot – írja a Sportal.
Annak az edzőnek, akinek nincs válogatott kerettag versenyzője, nem jár a juttatás. A sportági szakszövetségek javaslatát a Magyar Edzők Társasága, a Nemzeti Sport Ügynökség és a Magyar Olimpiai Bizottság is véleményezi, a végső döntést pedig Schmidt Ádám államtitkár mondja ki. A szakszövetségek javaslatát azonban még sohasem bírálták felül.

A Sportal megkereste Hosszú Katinkáékat is, akik azt írták, hogy ha igazak a hírek, akkor egyrészt jogszerűtlen a MÚSZ kezdeményezése, mivel Gelencsér Máté KEP juttatása egy Eb-aranyérmen, vb-4. helyezésen és egy olimpiai 5. helyezésen alapszik.
„Megdöbbentő, hogy a Magyar Úszó Szövetség nem tartja tiszteletben a családalapítást és a gyermekvállalást”.
Hosszú Katinka az utóbbi időben furcsa nyilatkozatokat tesz, s ezúttal is a családalapításra hivatkozni kissé nevetséges, hiszen az edzőim juttatás nem a gyerek után jár, arra más juttatások vonatkoznak, például a csok. Ám Hosszúék aligha szorulnak rá…

 

Még több sport…