2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:12

Győzött a DVSC

A labdarúgó NB I 1. fordulójának hétfő esti mérkőzésén a Debrecen hátrányból felállva 3–1-re megverte a vendég Mezőkövesdet. A hazaiaknál Loncsar duplázott, a ráadásban pedig Dorian Babunszki is betalált.

LABDARÚGÓ NB I
1. FORDULÓ
Debreceni VSC–Mezőkövesd 3–1 (1–1)
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 4844 néző. Vezette: Káprály
Gólszerző: Loncsar (33., 55.), Dorian Babunszki (90+2.), ill. Drazsics (27.)
ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!
Úgy tűnik, reménykedhetnek a szép jövőben a DVSC szurkolói, hiszen a klub U14-es, U15-ös és U16-os csapata egyaránt megnyerte az előző idényben a kiemelt bajnokságot, a debreceni fiatalok a hétfő esti DVSC–Mezőkövesd bajnoki előtt vehették át aranyérmeiket a Nagyerdei Stadionban. A Loki felnőttegyüttese bronzérmes lett a legutóbbi bajnokságban, ami bajnoki címmel ért fel a szimpatizánsok szemében, különösen azért, mert a csapat a hatodik forduló után nyeretlenül állt az utolsó helyen, és az első osztályú tagság megőrzése is nagy kihívásnak tűnt. Aztán a portugál Joao Janeiro helyére érkező Szrdjan Blagojevics rendet tett a fejekben, és markánsan futballozó csapattá formálta a DVSC-t. A harmadik hely jutalma az európai kupaszereplés, a Loki az örmény Alaskert elleni Európa-konferencialiga-selejtező két meccse között fogadta a Mezőkövesdet (az első csatát a magyar együttes idegenben 1–0-ra megnyerte).
A kupaszerepléssel járó terhelés miatt a debreceniek szerb vezetőedzője a bajnoki nyitányon már előre tekintett a csütörtöki visszavágóra, és nem jelölte a kezdőcsapatba Dzsudzsák Balázst. A válogatottsági rekorder a 2022–2023-as bajnokságban egy mérkőzést hagyott ki eltiltása miatt, illetve az utolsó fordulóban azért került a kispadra, mert kézműtétje után még nem volt játékra alkalmas állapotban – az utolsó percekben állt be, hogy a pályán ünnepelhesse a bronzérmet. A helyén Vajda Botond jutott lehetőséghez, aki 2004-ben született, abban az évben, amikor a DVSC csapatkapitánya nagykorú lett. A sérült Ferenczi Jánost Christian Manrique helyettesítette a védelem bal oldalán, Blagojevics akkor is ezt a megoldást választotta, amikor Ferenczire eltiltás miatt nem számíthatott.
Olyan forgatókönyv szerint kezdődött a találkozó, amelyre az erőviszonyok alapján számítani lehetett, vagyis uralta a meccset a Debrecen, biztonságos védekezésből indulva kontrákra alapozott a Mezőkövesd. Vajda Botondé volt a legnagyobb hazai helyzet, ám kimaradt, a másik oldalon Sztefan Drazsics viszont nem hibázott, így a 27. percben előnybe kerültek a vendégek. Nem kellett sokáig hátrányban játszania a Lokinak, Sztefan Loncsar szépségdíjas góllal egyenlített, és kezdődhetett minden elölről.
A második játékrész elején fokozta a tempót a debreceni együttes, beszorult a Mezőkövesd, a borsodiak csak pillanatokra tudták megtartani a labdát. Kilenc perc kellett ahhoz, hogy a nyomás góllá érjen, a feltűnően aktív, minden támadásban szerepet vállaló Bódi Ádám beadása után ismét Loncsar volt eredményes. A Loki nem állt le, a hazai játékosok érezték, itt a lehetőség lezárni a meccset.
A vendégegyüttest irányító Kuttor Attilának változtatnia kellett, ezért pályára küldte Cseri Tamást. A rutinos középpályás beállásával stabilabbá vált a kövesdiek játéka, időnként ki tudtak szabadulni a szorításból. Nagy lehetőségük azonban ekkor is a piros-fehéreknek volt, Vajda Botond közel állt ahhoz, hogy góllal tegye emlékezetessé első osztályú bemutatkozását. A hajrára érkezett Dzsudzsák Balázs és Szécsi Márk, akik a csütörtöki Ekl-meccsen vélhetően kezdőként kapnak szerepet. Csakúgy, mint Dorian Babunszki, aki szintén a kispadról szállt be a meccsbe, és a 92 percben az ő gólja adta meg a kegyelemdöfést. Magabiztosan nyert a DVSC, és a bizakodva várhatja a csütörtöki kupacsatát.

Még több sport…