2024. április 18. (csütörtök) 12:34

Győztek a franciák

A tenisz Davis-kupa-világdöntő Tatabányán zajló selejtezője Magyarország és Franciaország között 1–1-es állásról folytatódott szombaton. Egy bravúros párosgyőzelem után Fucsovics Márton egy szorosabb és egy fájdalmasan sima játszmában kikapott Adrian Mannarinótól, így az ekkor 2–2-re álló párharcot a Marozsán Fábián–Ugo Humbert mérkőzés döntötte el. A Piros Zsombor sérülése miatt beugró, ekkorra egy párosmeccsen már túl lévő Marozsán két szettben, 6:3, 6:3-ra vereséget szenvedett 24 éves ellenfelétől, így a franciák szerepelhetnek ősszel a 16-os fináléban.

 

TENISZ
Davis-kupa-selejtező, Tatabánya
Magyarország–Franciaország 2–3
Ugo Humbert–Marozsán Fábián 6:3, 6:3
Vasárnap korábban
Fucsovics Márton–Adrian Mannarino 6:7 (6–8), 2:6
Marozsán, Valkusz–Rinderknech, Mahut 6:2, 7:6 (7–4)
ÖSSZEFOGLALÓ
Az utolsó pillanatban vált biztossá, hogy a sérült Piros Zsombor helyett Marozsán Fábián lép pályára a mindent eldöntő mérkőzésen, Ugo Humbert ellen. A fiatal játékos nem ilyedt meg a lehetőségtől, és nagyot küzdött:bBátor tenisszel állt a pályára szombaton másodszor, hiszen Valkusz Mátéval korábban, párosban már győzni tudott.
Ellenfele, a pénteken Fucsovics Mártont is megverő Humbert-nek azonban ezúttal is minden bejött, hihetetlen hétvégét fogott ki a korábban világranglista 25. helyét is megjárt francia teniszező. Az első szettben brékelőnyhöz jutott, ám hamarosan dörgő hangorkán jelezte: A 23 éves magyar sem hagyja magát, és visszavette elveszített adogatójátékát. Utána sima szervajátékokkal lépdelt előre mindkét teniszező, négy játék telt el úgy, hogy összesen egyetlen fogadópont született. Sajnos azonban 4:3 után Humbert ismét jobbnak bizonyult fogadóként, így szerválhatott a szettért, s második játszmalabdáját értékesítette is. A szünet után is hasonló képet mutatott a játék, egyből egy francia brékkel kezdődött, amelyet viszonylag sima adogatójátékok követtek egészen 2:3-ig, itt a világranglista-161. Magyar hatalmasat küzdve bréklabdáig jutott, ám riválisa ezt hárította, és utána hosszú labdamenetekkel saját javára fordította a gémet.
Ezt követően, sem adta fel Marozsán, pedig ellenfele sokkal rutinosabb, amely abból is látszott, hogy már nem volt valódi lehetősége, küzdenie kellett azért, hogy ne veszítse el újra adogatását. Ez azonban sajnos nem sikerült, hiszen 5:3 után Humbert első meccslabdáját kihasználva fogadóként befejezte a mérkőzést.
Ezzel véget ért a párharc, Franciaország csapata bejutott a világdöntőbe, Magyarországnak pedig szeptemberben a rájátszásban kell biztosítani, hogy jövőre is a világdöntő selejtezőjében szerepelhessen. Egyértelműen a fiatalok vitték vállukon a válogatottat ezen a hétvégén, Tatabányán, s a szombati telt házból az is kiderült, nem csak a pályán van jövője a sportágnak hazánkban, a szurkolókat is megmozgatja a tenisz, és a magyar válogatott szereplése.

Még több sport…