2024. szeptember 08. (vasárnap) 04:46

Izraelnek nem hozott szerencsét a Pancho Aréna

Ismét jelentős meccs helyszíne volt a Pancho Aréna. Az izraeli–palesztin fegyveres konfliktus miatt az utolsó két hazai Európa-bajnoki selejtezőjét Felcsúton rendező Izrael szombaton Romániát fogadta azután, hogy szerdán Svájc ellen játszott a kvalifikációs reményeit életben tartó 1–1-es döntetlent. Sok szurkoló elkísérte a csapatot magyarországi összecsapására. Voltak, akik Izraelből érkeztek a találkozóra, mások Ausztriából jöttek autóval, de találkoztunk olyannal is, aki Varsóból repült ide, hogy lássa kedvenceit.
Az Izraelért szorítók elképesztő átéléssel énekelték himnuszukat, majd hangos rigmussal biztatták csapatukat. Kilencven másodperc elteltével fokozódott a hangulat, szögletvariáció után ugyanis Eran Zahavi közelről a kapuba fejelt. Csakhamar azonban a román fanatikusok kurjongattak, mert a 10. percben már 1–1-et mutatott az eredményjelző, a vendégek az első akciójukból betaláltak George Puscas révén. A kezdeti izraeli mezőnyfölény elapadt, Denis Dragus pedig a 24. percben centik híján megfordította az állást, öt méterről a jobb kapufát találta el.
A Ferencváros középpályását, Mohammed Abu Fanit a cserék közé nevezték – mivel a technikás labdarúgó végigjátszotta a szerdai meccset, nem volt teljesen meglepő a döntés, de… Hiányzott a játéka, a kék mezeseknek ugyanis meggyűlt a bajuk az utolsó passzokkal, ami éppen a jelenkori FTC-kedvenc erőssége. A visszahúzódó románok hátul megbízhatóan zártak, elöl pedig időnként veszélyeztettek, különösen a gólszerző Puscas volt elemében.A fordulás után mentek előre az izraeliek, de játékuk fuldoklott a kreativitás hiányától, nem találták a fogást a vendégeken. A 62. percben Abu Fani is pályára lépett, ám másodpercekkel később Ianis Hagi okos megoldást választva kilőtte a takarásban lévő bal alsó sarkot, s Románia magához ragadta az előnyt. A házigazdának innentől kezdve még nehezebb feladata volt, ellenfele ugyanis mélyen bekkelt, ellentámadásokra rendezkedett be és az időt is húzta.
Fél lábbal az Eb-n érezhették magukat a románok, akik a 74. percben elkönnyelműsködték ordító ziccerüket, majd a 84. percben egy buta szabálytalanság következtében emberhátrányba kerültek. Ez is belefért azonban nekik, mert kihúzták újabb kapott gól nélkül.Győzelmével Románia 2016 után ismét kijutott az Európa-bajnokságra, de a Koszovó ellen hazai pályán döntetlenre végző Svájc is megváltotta jegyét a tornára.

Még több sport…