2024. július 27. (szombat) 10:19

„Lemostak minket a pályáról”

Lékai Máté és Bodó Richárd sem talált rá igazán magyarázatot, miért játszottunk olyan szétesően a dánokkal szemben 40–23-ra elveszített negyeddöntőben a férfi kézilabda-világbajnokságon.„Ez borzalmas volt – mondta megtörten Lékai Máté az M4 Sportnak. – Egyáltalán nem erre készültünk, szerettünk volna sokkal jobb teljesítményt nyújtani. Nagyon gyengén játszottunk, mind védekezésben, mind támadásban, mind visszafutásban. Egyszerűen lemostak minket a pályáról, borzalmas volt ez a meccs.”

Chema Rodríguez: Nem adtunk bele mindent, ez az én hibám
A Ferencváros irányítója is egyetértett abban, hogy a védekezésünkből teljesen hiányzott a keménység.
„Megbeszéltük, hogy kemények leszünk, védekezésben összezárunk. Az egy-egyezésre épül a játékuk, ezért azt terveztük, hogy odasegítünk egymásnak, megállítjuk őket, ehhez képest láttuk, mi történt. Nem tudom, mennyit kellett kiadniuk a dánoknak magukból, de mi nagyon távol voltunk attól, hogy csak szorossá is tegyük ezt a mérkőzést.”
Bodó Richárd is elismerte, ezúttal hiányzott a kapitány által is szóvá tett harci szellem.
„A dánok megmutatták, miért ilyen jók. Ha ki is kapunk, ilyen módon nem tehetjük. Nem volt küzdés és harc a csapatban, a dánok már az elejétől kezdve frissebbnek tűntek. Chema is nagyon ideges volt a második időkérésekor, próbált minket felpörgetni. Nem kért nagy dolgokat, csak hogy védekezésben legyünk együtt, harcoljunk csapatként, támadásban pedig határozottabbak legyünk. A második félidőben próbáltunk futni az eredmény után, a dánok viszont tízgólos vezetésnél nyugodtan játszhattak. Nem így terveztük, de van még két meccsünk, szeretnénk azokon javítani és ennél jobban játszani.”
BÁNHIDI BENCE: A TIZEDIK PERC UTÁN SEMMI ESÉLYT NEM ADTAK A DÁNOK
– Váratlan volt, hogy a dánok ennyire belekezdtek?
– Biztosak voltunk benne, hogy ez lesz a taktikájuk, vagyis ránk rohannak, hiszen nagyon gyors támadósoruk van, amit csak segített, hogy védekezésben nagyon sok labdát szereztek, és sok védésük is volt – válaszolta Bánhidi Bence, a magyar válogatott beállója. – A támadásunk ezúttal katasztrofális volt, nem azt játszottuk, amit a szövetségi kapitányunk kért tőlünk, a hibáinkból pedig mindig gyors gólokat kaptunk.
– Mi volt a cél, hogyan akarták felvenni a versenyt a címvédővel?
– Elsősorban kemény védekezéssel, de sajnos nem sikerült. A különbség az volt, hogy körülbelül tizenöt gólt szereztek gyors indításból, mi pedig kettőt. Nem mondanám, hogy ekkora a különbség a két csapat között, de az sem tagadható, hogy teljesen más dimenzióban kézilabdázott az ellenfél. A mérkőzés elején próbáltunk futni, indulni, de ezekből csak technikai hibákat követtünk el, nem voltunk olyan labdabiztosak, mint a dánok. Nem tudtuk a gyors középkezdéseinket gólra váltani.
– A félidőben már kilenccel ment a rivális. A szünetben hogyan próbálták magukat összeszedni?
– Megkaptuk a fejmosást, mondván, nem lehet így játszani egy világverseny negyeddöntőjében, és a szövetségi kapitánynak teljes mértékben igaza volt. Sajnos úgy éreztem, hogy a tizedik perc után semmi esélyt sem adtak, hogy pariban legyünk velük.
– Mikor érezte, hogy elment a meccs?
– Meccs közben próbálunk a saját játékunkra figyelni, de a szünetre már kilencgólos hátránnyal mentünk. A második félidő elején hozzátettek még négy-ötöt, akkor felnéztünk az eredményjelzőre, és már nagyon sok volt közte. Onnantól nem tudtunk mit csinálni, csak becsületből kézilabdáztunk.
FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
DÁNIA–MAGYARORSZÁG 40–23 (21–12)
Stockholm, 11 338 néző. V: Brunner, Salah (svájciak)
DÁNIA: N. LANDIN – E. Jakobsen 5, M. Hansen 4 (1), PYTLICK 8, Saugstrup 4, GIDSEL 9, Kirkelökke 5. Csere: Möller (kapus), M. Landin 1, Möllgaard, Mensah Larsen, Jörgensen 2, J. Hansen, Holm 2, Hald Jensen. Szövetségi kapitány: Nikolaj Jacobsen
MAGYARORSZÁG: Mikler R. – Lékai 6 (3), Ancsin G. 2, Sipos A., Bánhidi, BODÓ 6, Bóka 3. Csere: Székely M. (kapus), Rodríguez P. 2, Rosta M. 3 (1), Szita 1, Ilic Z., Ligetvári. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
Az eredmény alakulása. 8. perc: 4–2. 15. p.: 10–6. 19. p.: 13–9. 25. p.: 17–12. 42. p.: 31–17. 49. p.: 33–21. 56. p.: 37–22
Kiállítások: 6, ill. 8 perc
Hétméteresek: 4/1, ill. 8/4
MESTERMÉRLEG
Nikolaj Jacobsen: – Azt is mondhatnám, hogy tökéletes meccset játszottunk a magyarok ellen. Remek volt a védekezésünk, Landin kiváló teljesítményt nyújtott a kapuban, támadásban pedig mentek a gyors passzok és az egy-egy elleni akciók, ráadásul nagyon hatékonyan lőttünk. Az ellenfélnek közben harcolnia kellett minden gólért, minden labdáért. Boldog vagyok, mint bármely edző, akinek a csapata bejut a világbajnoki elődöntőbe.

Még több sport…