2024. május 20. (hétfő) 11:06

Liuék már inkább kínainak érzik magukat

Nem nagyon lehet hideg fejjel követni a Liu testvérek pályafutását, országiváltását. Ezelőtt nagyon magyarok voltak, most meg azt bizonygatják, hogy ők nagyon kínaiak. Logika nincs ezekben a lépésekben, mert bármilyen balfék volt a gyorskorcsolyázóa szövetség, élén Kósa Lajos elnökkel, akkor is nehezen hihető ez a elfordulás. Hajlok arra, hogy előbb edzőjüket, egyben a magyar szövetségi edzőt is megzsarolták a kínaik, hogy térjen haza, majd őket is rávették. S ezek után az sem meglepő, hogy Liuék túltolják a biciklit. A kínaiak módszereiről pedig nem nekünk kéne kiselőadást tartani, ismeri azt a fél világ. A magyar kormány pedig ilyenkor gyáva, mint a nyúl, különösen, hogy évek óta onnan vár pénzügyi segítséget.

Két dokumentummal pózoltak a Liu-fivérek a Sportál beszámolója szerint. A lap kiszúrta, ahogyan az országváltó gyorskorcsolyázók egyik dokumentumukat Novák Katalin magyar köztársasági elnöktől kapták, ez az amivel Novák március 21-én elismerte Liuék magyar állampolgárságának megszűnését. A másik dokumentum viszont a Kínai Népköztársaságtól származik: ez a kínai állampolgársági kérelmük honosítási bizonyítványa. A kínai dokumentumot Liuék nem most kapták meg: november 8-án kezdeményezték az országváltást, december 27-én pedig a kínai bürokrácia hivatalosan is befogadta őket.

A gyorskorcsolyázókról a Sportál azt írja: hiába szereztek magyar olimpiai bajnoki címeket, már inkább érzik magukat kínainak, mint magyarnak.”Édesapánk kínai, Tiencsinből származik. Ezért döntöttünk végül úgy, hogy kínai állampolgárok leszünk, és versenyen is képviseljük hazánkat, így oklevél bizonyítja, hogy még inkább kínainak érezzük magunkat. Azt reméljük, hogy hozzá tudunk járulni a tiencsini gyorskorcsolyázás fejlődéséhez”– jelentette ki Liu Shaolin Sándor, amikor bemutatták őt és testvérét Liu Shaoangot Tiencsin gyorskorcsolya csapatának.

Még több sport…