2024. július 27. (szombat) 10:47

Mia Brookes lett a legfiatalabb snowboard világbajnok

Mia Brookes

Mindössze 16 évesen Mia Brookes lett a legfiatalabb snowboard világbajnok, miután hétfőn aranyat nyert női slopestyle-ben a georgiai Bakurianiban zajló snowboard, freestyle és freeski világbajnokságon. – adta hírül a CNN.

„Úgy érzem, sírni tudnék, még soha életemben nem voltam ennyire boldog” – mondta Brookes az újságíróknak a győzelme után.

A brit tinédzser az első futam után a második helyen állt, de a második kísérletben „cab 1440-et”, hajtott végre, ráadásul dupla grab-bel (fogással), amivel 91,38-as pontszámot ért el. A rendkívül nehéz gyakorlat abból áll, hogy hátrafelé kell felszállni, mielőtt négy kört megtesz a levegőben, és közben kétszer meg kell ragadnia a deszkát. Ezzel a trükkel megszerezte a világbajnoki címet, amivel a világ legfiatalabb snowboard bajnoka is lett.

Mia Brookes, 18 hónapos korában tanult meg snowboardozni, miközben a családjával egy lakókocsin körbeutazta Európát. És bár tavaly még túl fiatal volt, hogy részt vegyen az olimpián, idén ő lett az első nő, aki ezt az ún. „CAB 1440-es dupla fogással” gyakorlatot végre tudta hajtani, és ezzel megelőzte a regnáló olimpiai bajnokot, Zoi Sadowski-Synnottot, aki első futamának összesítésével 88,78-cal ezüstérmet szerzett, míg a dobogó harmadik fokára a japán Onitsuka Miyabi végzett 83,05-tel.

Még több sport…