2024. június 17. (hétfő) 21:18

Műgyep a Brandenburgi Kapunál

Focilázban ég Budapest 4 milliós testvérvárosa, ahol e hetekben rengeteg a turista + az ukrán elnök. /Az egyik külföldi költ, a másik tarhál…/ Júniusban az égbe szöktek a szállodai tarifák. S a hajdan 3-4 €urós Döner Kebab is duplájába kerül már. Az olasz vendéglők étlapján alig van pizza, vagy más kaja 10 € alatt. Ennyiből persze egy 24 órás tömegközlekedési ticketre is lecsaphatunk. (Az Alexot érdemes elkerülni. Ha nincs tűz, akkor részeg üvöltözés és késelés van programon… Hugyszag grátisz!) A Brandenburgi Kaputól nyugat felé húzódó sugárút zöld gyepszönyeget kapott: a szurkolói zónába július derekáig drukkerek millióit várják. Csilingel a büfések kasszája.

Berlin vagányabb /egykori amerikai-brit-francia/ zónájába csábít a Vilmos császárok emlékét örző romteplom. A szomszédos Zooban vidáman ugrabugrálnak a 2024-ben világrajött alpaka, böhmzebra, vízidisznó és törpe flamingó kicsinyek. Már nyolc nap sincs hátra a nyári kontinens torna rajtjáig: két tucat nemzet férfi labdarúgói vesznek részt az EB-n – tíz német arénában. A házigazdákon és hazánkon kívül ott lesz az európai megmérettetésen a Belga, a Holland és a Spanyol Királyság, valamint Anglia teamje. A portugál, francia, skót válogatott is esélyes a kupára. Továbbá Törökország, Albánia, Szlovákia, Romániai legényei futkároznak majd június közepétől a germán gyepen. Szerb, horvát és szlovén szomszédaink mellett a svájci srácok is bemutatkozhatnak az NSZK-ban. A dán, cseh, olasz játékosok EB szereplésére is milliók lesznek kiváncsiak e nyáron! Hajrá Hungary!

Az UEFA EURO 2024 utolsó meccsét az 1936-os nyári ötkarikás játékok helyszínén élvezhetik majd a legszerencsésebb focidrukkerek. A berlini Olympiastadiont Walter és Werner March tervei alapján építették. A 41 kilométernyi padsorokon és az állóhelyeken 120 ezer néző foglalhatott helyet. Kora legmodernebb, ellipszis alakú sportarénája volt, melyet többszörös átalakítás után, 2004-ben avattak fel ismét. A 2006-os foci VB egyik fontos helyszíne volt. A napjainkban 70 ezer férfőhelyes stadion a Hertha BSC labdarúgó klub központja. Az EB küszöbén megújhodtak a létesítmény mosdói és a nézőtéren több száz tolókocsis, illetve mozgáskorlátozott drukker is kényelmesen élvezheti a nemzetközi rangadókat.

Még több sport…