2024. július 27. (szombat) 05:07

Nyert Zalaegerszegen a Ferencváros

LABDARÚGÓ NB I
A 2. FORDULÓBÓL ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS
ZTE FC–Ferencvárosi TC 1–2 (Huszti 20., ill. Marquinhos 17. – 11-esből, A. Traoré 90.)
Zalaegerszeg, ZTE Aréna, 5514 néző. Vezette: Erdős
ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!
Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője semmit sem bízott a véletlenre. Már hétfőn útnak indította csapatát a Budapesttől kétszázötven kilométerre fekvő Zalaegerszegre, s a ZTE Arénától néhány száz méterre álló hotelben szállt meg a bajnoki címvédő. A pálya talajával azonban nem ismerkedhettek meg a zöld-fehér labdarúgók, ugyanis hétfő este hatalmas eső zúdult a városra, így megtörtént az, amitől a helyi szervezők tartottak, több mint két milliméter csapadék zúdult a gyepszőnyegre. Kedden aztán kiderült, feleslegesen aggódtak, tökéletes állapotú pályára léphettek a csapatok. Zalaegerszegen egyáltalán nem szokatlan, hogy a Ferencváros érkezése az átlagosnál nagyobb érdeklődést vált ki a szurkolókból, a megyeszékhelyen és a környező településeken rengeteg az FTC-szimpatizáns él, akik aztán kíváncsiak is a fővárosiak vendégjátékára. Így volt ez kedd este is, a hideg és a csípős szél ellenére sokan fagyoskodtak a lelátón, s természetesen jöttek a zöld-fehérek is, akik már délután zászlókba és sálakba burkolózva sétálgattak a város utcáin, és itt-ott melegítőital gyanánt előkerült a mellényzsebből a „kerítésszaggató” zalai pálinka is.
Az átlagosnál nagyobb érdeklődés miatt remek hangulatban kezdődött el a második fordulóból elhalasztott mérkőzés. A Ferencváros húzott bele jobban, már az ötödik percben megszerezhette volna a vezetést, ám Adama Traoré kihagyta a kihagyhatatlannak tűnő helyzetet, a kapu helyett közelről az oldalhálóba rúgta a labdát. A váratlan helyzet ellenére nem esett kétségbe a ZTE, s kis idő múlva felvette a Ferencváros ritmusát, így hatalmas küzdelem alakult ki. A Fradi ráérzett a zalaiak sebezhető pontjára, a jobb oldalon próbálta áttörni a hazai védelmet, több-kevesebb sikerrel, mígnem büntetőből szerzett vezetést a 18. percben (Marquinhos lövése amúgy furára sikeredett, még a VAR is besegített, hogy bizonyossá váljon, amikor a légiós elcsúszott, nem rúgta rá a bal lábára a labdát, hiszen úgy a kettős érintés miatt érvénytelen lett volna a gól), s bár előtte még hatalmas bravúrt mutatott be Demjén Patrik, a ZTE kapusa, a tizenegyesből a léc alá perdülő labdát már nem védhette.
Sokáig nem örülhettek a vendégek, ugyanis három perccel később a jobbhátvéd Huszti András egyenlített. Nem is akárhogyan, láthatóan jól begyakorolt szabadrúgás-variáció után került elé a labda, s nem is hibázott. A hazai táborban érthetően hatalmas volt a boldogság, amely csak fokozódott, ugyanis Szendrei Norberték – ahogyan azt megígérték – nem ijedtek meg a bajnokcsapattól, hanem még magasabb sebességre kapcsoltak, letámadták a labdával néha sokáig vacakoló védőket, megpróbálták elfojtani a vendégek akcióit. Persze a fradisták sem estek kétségbe, idővel már gyors, pontos passzokkal indították el a támadásokat.
A mérkőzés ezen szakaszában úgy tűnt, a legkevesebb gondot mindkét csapat a középpályás-védekezésre fordítja, sokkal inkább a támadásra, a helyzetek kialakítására fókuszál, s ennek volt betudható az átlag fölötti iram, a változatos, élvezetes futball. Ahogy telt az idő, egyre inkább érzékelhetővé vált, hogy az FTC ezúttal igazi center, klasszikus befejező csatár nélkül futballozik; noha Marquinhos játszott a három támadó középpályás előtt, egészen bizonyos, hogy nem ez az igazi posztja a brazil labdarúgónak. Azért esett Marquinhosra a választás, mert Ryan Mmaee eltiltása, valamit a mellőzött Franck Boli hiánya miatt kényszerhelyzetbe került a zöld-fehérek szakmai stábja.
A szünet után is változatos, élvezetes, izgalmas játékot láthattunk, csupán az volt a kérdés, melyik együttes fárad el előbb a nagy rohanásban. Ricardo Moniz, a hazaiak mestere jó érzékkel változtatott a szünetben, lecserélte a 21 éves Szalai Szabolcsot – a csatár kifutotta magát –, s helyette Tajti Mátyást küldte a pályára; így némileg megszilárdította a hazai középpályát, közben pedig kétcsatáros játékra állította át együttesét. A Ferencváros csupán a 62. percben reagált a hazaiak húzására, amikor is Xavier Mercier helyett Tokmac Nguen állt be, elfoglalva a centerpozíciót, míg Marquinhost a középcsatár mögé rendelte a vendégek orosz trénere. Vélhetően Csercseszov is felismerte: bár a brazil olykor látványosan terelgette vagy passzolta a labdát, összességben nem volt túl hatékony a centerjátéka.
A hajrára úgy tűnt, a hazai együttest viselte meg jobban az átlagon felüli iram. Érezte a veszélyt Moniz is, a holland vezetőedző űzte-hajtotta az erejükkel egyre inkább elkészülő labdarúgóit, akik fáradtan is harcoltak. S amikor már úgy tűnt, döntetlen marad az eredmény, Adama Traoré bevette a ZTE FC kapuját. A fejes után megint VAR-vizsgálatra volt szükség, hogy a labda vajon teljes terjedelmével átjutott-e a gólvonalon, s mert átjutott, az FTC – két érdekes góllal – legyőzte a ZTE FC-t. A helyzetek alapján nem érdemtelenül. 1–2

Még több sport…