2024. szeptember 21. (szombat) 07:30

Világbajnok a férfi pólócsapat!

VÍZILABDA, FÉRFIAK
DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 10–10 (4–2, 1–2, 2–3, 3–3) – szétlövéssel: 4–3
Fukuoka, 4000 néző. V: Zwart (holland), Putnikovics (szerb)
MAGYARORSZÁG: VOGEL SOMA – JANSIK SZ. 1, Varga Dénes, VÁMOS 2, Fekete G. 1, Angyal, Molnár E. Csere: MANHERCZ K. 3, ZALÁNKI 3, Német T., Nagy Ádám, Pohl. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
GÖRÖGORSZÁG: ZERDEVASZ – FUNDULISZ 1, JENIDUNIASZ 4, Argiropulosz, Kakarisz, Alafrangisz, PAPANASZTASZIU 2. Csere: Derviszisz, Gilasz, Szkumbakisz 1, JUVECISZ 2, Nikolaidisz. Szövetségi kapitány: Theodorosz Vlahosz
Gól – emberelőnyből: 9/5, ill. 15/4
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Manhercz K. (31. p.)

Varga Zsolt: Óriási gratuláció a csapatomnak és a játékosaimnak
MESTERMÉRLEG
Theodorosz Vlahosz: – Mindent beleadtunk, ahogy a magyarok is, összességében igazságos volt, hogy nem dőlt el a rendes játékidőben a mérkőzés. A szétlövésben álltunk jobban és rosszabbul is, végül az ellenfél kapusa eggyel többet védett. Megvan a kvóta, vb-döntőt játszottunk, nem vagyok elégedetlen, de azért teljesen elégedett sem.

ÖSSZEFOGLALÓ
Volt miért visszavágni a görögöknek, hiszen a magyar férfi vízilabda-válogatott a tokiói olimpián csak tőlük kapott ki, és úgy lett végül bronzérmes – a világbajnoki döntőnél jobb alkalmat keresve sem lehetett volna találni erre. Varga Zsolt úgy döntött, hogy a rendkívül erős görög centerek ellen szükség lesz még egy bekkre, Pohl Zoltán visszakerült a csapatba, és ezúttal a Vigvári testvérek voltak a kimaradók.
A döntő Alekszandrosz Papanasztasziu emberelőnyös találatával kezdődött, de Zalánki Gergő rögtön válaszolt, még ha nem is emberelőnyből, mert mire ő lőtt, már kiegészült az ellenfél. Aztán ismét ő varázsolt, méghozzá szó szerint: centerben kicsit magasan kapta a labdát, feltette magának, és a kapuba paskolta. Vámos is elsütötte a balosát, és hiába ismerik a görögök az Olympiakoszból, ettől még majd szétesett a kapu, akkora gólt lőtt. Papanasztasziu hozta közelebb az ellenfelet, de azzal egészen jól együtt lehetett élni, hogy az első negyedben csak ő volt képes bevenni a jól védő Vogel Soma kapuját. Az utolsó szó ráadásul Fekete Gergőé volt, félig-meddig emberelőnyből, mert ugyan kiegészültek a görögök, mire ellőtte a labdát, de hát messze nem rendeződött még a védelmük.

A VILÁGBAJNOK MAGYAR FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Lévai Márton, Vogel Soma
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő, Német Toni, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Vigvári Vendel, Molnár Erik, Vigvári Vince
Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
A második szakaszban mindkét védelem kitett magáért, Emanuel Zerdevasz is elképesztően feljavult. Háromperces gólcsend után Konsztaniosz Jeniduniasz lőtt nagy gólt távolról, ám az elődöntő hőse, Manhercz Krisztián akkora lövéssel válaszolt fórból, hogy a hálótartó vasról szinte a saját kezébe pattant vissza a labda. Elsült Dimitriosz Szkumbakisz keze is, szívesen lemondtunk volna róla, hogy a gólzsáknak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető bekk a döntőben lője meg a negyedik gólját a világbajnokságon… Támadásban megakadtunk, emberfeletti védekezéssel azonban sikerült megakadályozni a görög egyenlítést. Vogel Soma is a helyén volt, na meg a blokkok is – Vámos is alaposan kamatoztatta az ismereteit az ellenfélről. A nagyszünetben 5–4-re vezettünk, de a második negyed már a görögöké volt.
A térfélcsere után továbbra sem állt össze a támadójáték, a védők gúzsba kötötték a mieinket, Jeniduniasz pedig beindult, ötméteresből egyenlített, a még ennél is jobban fájó akciógóljával pedig újra a görög vezettek – a mérkőzés eleje után ismét. Ráadásul emberelőnyben támadhattak a kétgólos vezetésért, Theodorosz Vlahosz időt is kért, de a magyar védekezés kitett magáért, lövésig sem jutott a rivális. A nyolc és fél perces magyar gólcsendet Vámos törte meg emberelőnyből, nagyon kellett ez a gól. Az újabb kivédekezett hátrány után nem sikerült visszavenni a vezetést, Konsztaninosz Juvecisz rövid sarkos góllal újra a görögöket juttatta vezetéshez – úgy fest, ők is videóztak, hiszen a spanyolok rengeteg ilyet lőttek nekünk az elődöntőben.

Amikor úgy tűnt, bajba kerülhetünk, megint jött egy kivédekezett emberhátrány, Zalánki szerzett labdát a levegőbe felnyúlva, amúgy Kásás Tamás-módra. A harmadik negyed utolsó támadása előtt Varga Zsolt időt kért, hiszen nem volt mindegy, hogy egálról vagy egygólos hátrányból kezdődik az utolsó negyed. Visszajött a két személyi hiba miatt a padon kucorgó Manhercz, és újabb klasszis gólt lőtt, ezúttal akcióból, a hátralévő hat másodpercben semmi sem történt, így 7–7-ről indult az utolsó nyolc perc.
Ekkor már két roppant fáradt csapat küzdött egymással a medencében, de mindenki mozgossította az utolsó erőtartalékait. Ki más, mint a csapatkapitány Jansik Szilárd indította meg a hosszú hajrát, emberelőnyből pontos lövéssel mattolta Zerdevaszt. Vogel Somának viszont nem tudtak gólt lőni fórból, Vámos bombájánal azonban a kapufa megkegyelmezett a görögöknek. Az újabb előnyt már belőtte az ellenfél, a volt ferencvárosi Janisz Fundulisz egyenlített. Manhercz előhúzott egy újabb trükköt a kalapból, lefordult a védőjéről, és a kimozduló Zerdevasz mellett is eltette a labdát. A görögök fórból megint egyenlítettek, de válaszul Zalánki is meglőtte a rövid sarkot, ugyancsak emberelőnyből. Elképesztően szerencsés góllal egyenlítettek megint a görögök, Vogel Soma védése után gyakorlatilag a kapuba sodorta a labdát. Ekkor nem tudtuk visszavenni a vezetést, sorrendben Zerdevasz, a kapufa, és megint Zerdevasz mentett. Manhercz kipontozódott, de Vogel Soma akkorát védett, hogy ezt még a görögök sem hitték el, így 46 másodperccel a vége előtt Varga Zsolt időt kérhetett.
Ekkor valami elképesztő őrület következett. Zalánki egy passz után eladta a labdát, a görögök emberelőnyben támadhattak, de Varga Dénes gigantikus blokkal takarta be őket. A végén volt egy lövésünk a győzelemért, de Pohl Zoltán kísérlete a kapufán csattant – jöhetett a szétlövés. A tavalyi vb-döntő volt az első, amelyen ötméteresek döntöttek, rögtön jött a második.
Varga Dénes lövését védte Zerdevasz, válaszul Vogel Soma is fogta Fundulisz kísérletét. Vámos belőtte, ahogy Papanasztasziu is. Zalánki a kapuba bombázott, Juvecisz meg fejbe lőtte Vogel Somát! Jansik lövését Zerdevasz a kapufára tolta, de Vogel Soma kivédte klubtársa, Sztilianosz Argiropulosz lövését. Fekete Gergő megnyerhette volna, de a lövése két kapufát érintve kiszédült, Jeniduniasz pedig egyenlített.

Varga Dénes másodszorra nem hibázott, ahogy Fundulisz sem. Vámos ismét szétlőtte a kaput, Vogel Soma pedig megfogta Papanasztasziu lövését! Eldőlt! Varga Zsolt irányításával a férfiválogatott ugyanúgy 4–3-ra nyerte a 10–10-es döntetlen utáni szétlövést, mint a 2019-es hannoveri BL-döntőben az FTC-Telekom az ugyancsak görög, nem mellesleg Theodorosz Vlahosz által vezetett Olyimpiakoszt ellen. Még hogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni…
A kapusunk négy ötméterest védett a szétlövésben, nem csoda, hogy mindenki őt ölelgette a leginkább a medence közepén, természetesen a szakmai stábbal együtt, merthogy megvolt közben a szokásos beugrás is. Nem sokkal később pedig a teljes csapat az ő nevét skandálta, amikor bejelentették, hogy ő lett a döntő legjobbja. Ki más lett volna… Azért a We Are the Champions rettenetes diszkófeldolgozásától megkímélhettek volna minket a japán kollégák, de azért a srácok erre is önfeledten ünnepeltek a vízben.
Méghozzá azt, hogy Magyarország világbajnok, története során negyedszer! Már nem a szétlövést szinte nézni sem bíró Madaras Norbert az egyetlen kétszeres férfi világbajnokunk – Varga Dénes és Vámos Márton is csatlakozott hozzá. Egyszeresből meg hirtelen lett még tizenhárom – mindannyian megdolgoztak érte.

Még több sport…