2023. december 03. (vasárnap) 12:48

Még nem válaszották magyar űrhajóst

 

Tavasszal kiválasztották azt a négy magyar szakembert, akiknek egyike 2024 végén vagy 2025 elején hivatalosan is hazánk második űrhajósává fog válni, és még a Nemzetközi Űrállomásra is el fog jutni. A magyar űrhajósjelöltek kiképzéséről, és az űrkutatás jelenlegi állásáról is beszélt az InfoRádiónak Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

A jelöltek már tavasszal megkezdték a kiképzést, amely még mindig a válogatás része, hiszen nem négy ember fog majd feljutni az űrállomásra, hanem egy. „Tudatában vannak végig annak, hogy jelen pillanatban 25 százalék esélyük van” — mondta Ferenczi, hozzátéve, hogy amikor a végső fázisban dönteni kell, mindenhez a NASA engedélye kell.

Saját űrruhát ketten kapnak csak majd, akik közül az egyik tartalékos lesz. A szkafandert már csak a ténylegesen repülő emberhez fogják igazítani.

A miniszteri biztos közölte, természetesen arra is folyamatosan tréningezik a jelölteket, hogy mi van, ha nem őket választják. Akik végül nem kerülnek kiválasztásra, azoknak be kell kapcsolódni a misszió földi munkájába, majd feladatuk lesz az oktatásban, a népszerűsítésben, a tudományos ismeretterjesztésben.

 

Még több tudomány…