2024. július 16. (kedd) 11:11

Megnyílt a világ első AI által generált művészeti galériája

AI art

Megnyílt a világ első mesterséges intelligencia által generált művészeti galériája Amszterdamban. A Dead End Gallery minden műalkotását mesterséges intelligencia hozta létre.

Amszterdam De Wallen negyedében található Dead End Gallery mesterséges intelligencia-gépek és algoritmusok ötletes alkotásait mutatja be, a digitális festményektől az interaktív installációkig.
Constant Brinkman, a Dead End Gallery munkatársa az egyedülálló kiállításról az euronews-nak a következőket mondta: „Mi vagyunk az első olyan galéria a világon, amely AI által generált művészetet, mesterséges intelligencia által generált művészeket fizikailag is kiállít.”
Kifejtették, hogy a kiállítás létrehozásának első lépéseként egy fiktív művészt hoztak létre egy programmal. Aztán ezek a mesterséges művészek elkezdték megalkotni műalkotásaikat. Bár minden általuk gyártott darab egyedi, a darabok nem hibátlanok. Néhány darabon például hat ujjú emberek szerepelnek. Brinkman azonban azt mondja, hogy a mesterséges intelligencia alkotói egyre jobban fejlődnek, így művészetüknek javulnia kell az elkövetkező hetekben.
Aki meg akarja vásárolni valamelyik darabot, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Amikor az egyik mesterséges intelligencia művészt, Irisa Novát megkérdezték, mennyit érnek a festményei, azt mondta: „A kurátor becsült ára 3000 és 10 000 euró között változhat.”
A művészeti világ azonban vegyesen fogadta az alkotásokat. Vannak, akiket lenyűgöz, hogy a mesterséges intelligencia mire képes, míg mások nem gondolják, hogy a képek valódi művészetet tükröznek és nincs benne lélek. Emellett úgy gondolják, hogy a mesterséges intelligencia sérti a szerzői jogokat azáltal, hogy a már meglévő alkotások egy részét felhasználja.

Kapcsolódó
Még több tudomány…