2024. július 22. (hétfő) 11:07

VR-játékok segíthetnek a stroke-os betegeken?

Virtuális valóság

Egy tavaly alapított startup, a Cogitat nevű neurotech cég olyan rendszert fejlesztett ki, amely az emberi agyi tevékenységet fizikai mozgások nélküli cselekvésekké tudja lefordítani. Ez azt jelenti, hogy egy headset-tet viselve a virtuális valóságban az alapvető műveletek végrehajthatók azokra gondolva. Így például egy olyan játékban, ahol egy VR jetski-t fogantyúk vezérelnek, úgy mozgaztjuk a fogantyút, hogy rágondolunk, nem pedig kézzel irányítunk.

Az agy és a headset közötti interfészt sok neurotech cég vizsgálja. Elon Musk cége, a Neuralink is hasonló koncepción dolgozik. Az egyik cél az, hogy a szélütésen vagy más agysérülésen átesett emberek számára lehetővé váljon a telefonok vagy számítógépek távoli vezérlése.
A módszer lényege, hogy egy chipet helyeznek az agyba, ami a headsetnek közvetíti a jeleket.
A Cogitat egyike azoknak a cégeknek, amelyek olyan rendszert fejlesztenek ki, amihez nem kell chipet beültetni, elég a fej tetejére ültetni az érzékelőt. Reményeik szerint a jövőben a jelenlegi headset már csak egy egyszerű hajpánt lesz.

A technológia fejlesztési szakaszban van, de már kipróbálták agyvérzéses betegeken, pozitív eredménnyel. Ezek a betegek nehezen mozognak, mivel az agy és az izmok közötti kapcsolatban károsodás történik. Ezek fizioterápiás gyakorlatokkal javíthatók, de sok beteg nehezen küzd meg a rehabilitációs feladatokkal. „Amikor egy személy agyvérzést kapott, és nem tudta mozgatni a karját, nagyon demotívált lett a rehabilitációban való részvételre. A technológiánk azonban lehetővé teszi számára, hogy elképzelje, hogy megmozdítja a kezét, és azt látja, hogy egy kéz mozog a képernyőn. Hiszek abban, hogy motiválni fogja őket a fizioterápiás tanfolyam megkezdésére” – mondta Allan Ponniah, a Cogitat vezérigazgatója a BBC-nek.

A javasolt VR-rehabilitációs játékok felhasználhatók a klinikákon végzett fizioterápiás foglalkozások részeként, de potenciális előnyük, hogy segítik a betegeket az otthoni gyakorlatok elvégzésében is. A gyakorlatokat élvezetesebbé tehetik olyan játékelemek, mint például a más „játékosokkal” való online versenyzés vagy a saját korábbi teljesítményének felülmúlása.

A technológia bármilyen EEG-headset- és érzékelőkonfigurációhoz kapcsolódhat, beleértve azokat az eszközöket is, amelyek még meg sem jelentek a piacon.

Furcsa tapasztalat

A BBC munkatársa kipróbálta milyen érzés a használata. Mint írja, kezdetnek nehezebb, mint amilyennek hangzik, elgondolni egy mozdulat megtételét anélkül, hogy azt ténylegesen megtennénk. És meg kell próbálnia nem gondolni más dolgokra, mert azok növelik az agyi aktivitást, ami több zajt kelt az érzékelő számára, és az eszköz így nehezebben dekódolja a motoros jeleket.
Mint írja: „Még soha nem láttam a saját agyi tevékenységemet valós időben a képernyőn magam előtt, mint egy bonyolult, többrétegű kardiogramot. Ez már önmagában is furcsa volt – gondolataim lényegét egy grafikonon látni. De amikor meghallod, hogy a VR jetski motorja felzúg, csak azért, mert arra gondoltál, hogy megcsinálod, hihetetlen érzés.”
Természetesen a prototípus eszköz nem olvas a gondolatunkban. Csak a motoros készségek jeleire összpontosít.

A Cogitat azt állítja, hogy a következő 12 hónapon belül várhatóan elkészül a technológiájának működőképes prototípusa – de számos kihívás vár még a neurotech cég számára.
A szakértők még mindig tanulnak az agyi tevékenységekről. Agyunk működését rengeteg dolog befolyásolja, az állapotunk, a fáradtság, a kor. Ezenkívül még a kiszáradás is hathat a jelátvitelre, így a jelolvasókat folyamatosan kalibrálni kell még egy egyén esetén is többször egy nap folyamán.

A Cogitat egy több száz önkéntesből álló csoporton vizsgálja ezeket a változásokat, hogy felgyorsítsa a kalibrálási folyamatot.

Dr. Dimitrios Adamos, a Cogitat társalapítója és technológiai igazgatója büszkén meséli, hogy a közelmúltban egy globális gépi tanulási versenyen a Cogitat nemcsak az első helyet szerezte meg, hanem az amerikai hadsereg csapatát is legyőzte. Ennek megünneplésére felajánlott egy kis szabadságot az embereinek, de mint mondja, senki nem vette ki. „Másnap mindannyian bent voltak” – mesélte. „Ez igazán lenyűgöző számunkra, és mindenki számára, aki csatlakozott a fejlesztéshez.”

Kapcsolódó
Még több tudomány…