2024. szeptember 22. (vasárnap) 13:20

Brian Jones, a Rolling Stone

Brian Jones

Brian Jones a Rolling Stones kitalálója volt, s évekig ő képviselte a bandát, ő nyilatkozott és miután a többieknél jóval műveltebb volt, a zenészek között is nagy tiszteletnek örvendett. John Lennonnal épp úgy barátságban volt, mint Jimi Hendrixszel.Halála máig rejtély, bár a Netflix kiváló filmje, a Rolling Stone nem ezt dolgozza fel, hanem az életét.

A mágikus 27 életétről, ahogy a rockzene történet Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin és Jim Morrison meglehetősen rövid életét jegyzi, megannyi film készült már. A Rolling Stones alapítójáról, Brian Jonesról is több mozit forgattak, s a legújabb, a Netflix dokumentumfilmje mindeddig a legjobb. Nem a felszínt kapargatják, hanem rendesen körbejárják a zenész életét, az erényeiről éppúgy minden részletet megtudunk, mint a gyengéiről. Jones volt a rock egyik arisztokratája és egyik legnépszerűbb figurája, ugyanakkor ő is az alkohol és a drog rabja volt. Ám a halált nem ez okozta, bármennyire ezt próbálta beállítani a helyi rendőrség és a sajtó, az építési vállalkozó ölte meg, aki kevesellte a trehány munkáért kapott pénzt. Viszont a hatóságok éppen a zenész halálával próbálták bizonyítani, hogy a rocksztár k rossz hatással vannak a fiatalokra, mintha a drogfogyasztást is ők generálnák.

A film sem cáfolja, hogy Brian Jones akkor már hónapok óta rossz állapotban volt, teljesen elengedte magát, visszavonult a birtokára, s bizonyosan kórházi kezelésre szorult volna. Az egyik nyilatkozó szerint Mick Jaggert kérte, hogy vigye be a kórházba, de Jagger nem törődött vele. Igaz, akkor már évek óta rossz viszonyban voltak, s néhány hónappal korábban Brian ki is lépett a Stonesból. Egyesek Allen Klein menedzsert hibáztatták a haláláért, hiszen tartozott neki 100 ezer fonttal és évente járt volna komoly járadék a volt zenekari tagnak.Ám Klein szélhámos volt, de nem felbujtó és neki csak az volt a fontos, hogy ne legyen nagy botrány, mert a zenekar éppen az USA-ba készült, immár harmadszor, s a turné tette őket rendbe anyagilag. Akárhogy is, mindenkinek az volt az érdeke, hogy eltussolják az ügyet, s végül 75 évre titkosították.

Ez a titkosítás ismerős minálunk, de a csontvázak egyszer úgyis kihullanak a szekrényből. Legfeljebb furcsálljuk, hogy a szigetországban is megtörténhet ilyesmi, pedig az építési vállalkozó a halálos ágyán bevallotta, hogy ő ölte meg. Brian Jones jó zenész volt, s ha rajta múlik a Stones igényesebb zenét szerez és játszik, de miután ő szerzőként nem jeleskedett, Keith Richards és Mick Jagger más úton járt. A siker pedig mindig az élőket igazolja.