2024. szeptember 27. (péntek) 13:22

Debrecen – Még egy kínai akkugyár

„A debrecenieknek nincs félnivalójuk, mert nemhogy ide, de Magyarországra sem engedünk be olyan beruházást, amely környezetszennyező lenne és az emberek egészségét, biztonságát veszélyeztetné” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy interjúban.
Szijjártó Péter kedden jelentette be, hogy a CATL után újabb akkumulátorgyár érkezik Debrecenbe: mintegy 400 milliárd forintos beruházással építi fel első európai üzemét a világ kilencedik legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártója, a kínai Eve Power.
A debrecenieknek nincs félnivalójuk, mert nemhogy ide, de Magyarországra sem engedünk be olyan beruházást, amely környezetszennyező lenne és az emberek egészségét, biztonságát veszélyeztetné– jelentette ki a miniszter a Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportálnak adott interjúban.
Szijjártó Péter leszögezte: „Nem vagyunk a magunk ellenségei, csakis olyan üzem létesülhet Magyarországon, amely a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel. A környezetért aggódók figyelmét érdemes felhívni arra, hogy amennyiben az autóipar nem áll át elektromos alapra, akkor a környezetvédelmet, a zöldcélokat és a klímaváltozás elleni küzdelmet elfelejthetjük.”
A világ károsanyag-kibocsátásának 14 százaléka a közúti közlekedésből fakad – mutatott rá a tárcavezető, hozzátéve: „Ha pedig ez így marad, akkor a klímaváltozás miatt szárazság jön, a mezőgazdaság ellehetetlenül, és nem lesz mit enni. A közúti közlekedés átállítása zöldalapokra elektromos akkumulátorok nélkül viszont nem fog menni.”t

Tehát ami itt, Debrecenben történik, az a jövőért érzett felelősségvállalás, és nem környezetszennyezés– hangsúlyozta a politikus.
Szijjártó Péter azt is jelezte, a kínai fél elkötelezett abban, hogy minden környezetvédelmi előírásnak megfeleljen, az engedélyezési folyamat a lehető legszigorúbb lesz. Az Eve Power „zöldgyára a vízfelhasználásának a 95 százalékát tisztított szennyvízből és felszíni vízből – mint például a csapadékvíz – fogja biztosítani, a fennmaradó 5 százalék lesz csupán ivóvíz-minőségű, amely majd az ott dolgozó ezer ember higiéniai szükségleteit fedezi”.

Még több AKTUÁLIS…