2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:49

Miért voltak gyorsak a szlovák mentők?

Hétfőn Szlovákiában súlyos közúti baleset történt, aminek következtében sajnos egy 56 éves magyar férfi életét vesztette. Ugyanakkor az, hogy ennél nem lett még tragikusabb az eset, köszönhető a gyors segítségnyújtásnak is.
Mint arról az Indexen beszámoltunk, hétfőn Szlovákiában a D2-es autópályán egy magyar nyugdíjasokat szállító autóbusz ütközött egy sajtóhírek szerint a leállósávban álló kamionnal, aminek következtében egy 56 éves férfi életét vesztette, míg tizenhárman súlyos, nyolcan közepes, harmincheten pedig könnyű sérüléseket szenvedtek. Közülük 18-an már hétfőn visszaindultak Magyarországra, jelenleg 23 utast ápolnak kórházban.
A mentőket 10 óra 33 perckor értesítették és tíz perc múlva érkeztek a helyszínre, akiket utána a tűzoltók követtek. Az első sérült 11 óra 17 perckor érkezett meg a kórházba.
AZ, HOGY A SEGÍTSÉG ILYEN HAMAR A HELYSZÍNRE ÉRT, AZ FELTEHETŐEN ANNAK IS KÖSZÖNHETŐ, HOGY A BALESET EGY CSOMÓPONT KÖZELÉBEN TÖRTÉNT.
A gyorsaságban emellett az is közrejátszhatott, hogy északi szomszédunk eleve nem olyan nagy, mint Magyarország, az autópálya-szakaszok rövidebbek, ráadásul az ország domborzata – sok az olyan hegység, ami mentőautóval nem megközelíthető – miatt sok mentőhelikopter áll rendelkezésre, ami az ország mérete miatt jobban lefedi Szlovákiát.
Kedden késő délután a magyar külügy is tájékoztatott a legfrissebb fejleményekről. E szerint a Szlovákiában balesetet szenvedett magyar autóbusz utasai közül már 35-en Magyarországon vannak, a szlovák kórházakban még 23 utast kezelnek – erősítette meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára. Menczer Tamás elmondta: a szlovák országos rendőrkapitányság tájékoztatása szerint a baleset vizsgálata még tart, annak okáról egyelőre nem nyilatkoznak, nem adtak hivatalos tájékoztatást.
A sajnos emberi életet követelő baleset okát még mindig vizsgálják: egy szlovák médium szerint a magyar rendszámú buszt vezető román sofőr elaludhatott a volán mögött.

Még több AKTUÁLIS…