2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:48

Zajos égbolt

Jövő héttől több, mint két tucat állam egyenruhásai tréningeznek az NSZK-ban. Utazási és közlekedési profik szerint negatívan befolyásolhatja az Európai Unió legnépesebb tagállamának nyári idegenforgalmát az „Air Defender 23” elnevezésű hadgyakorlat. A németországi Nato manőver kapcsán a szakemberek „rugalmasságot” várnak el például a berlini reptér (BER) utasaitól, valamint az Északi- és Keleti-tenger lakóitól, üdülővendégeitől. Aletta von Massenbach a Spree-metropolisz régi-új polgári légikikötőjének főnökasszonya már jelezte: az érkezések/indulások pontosságára – főleg 10-től 14 óráig – lehet kihatással a június 12. és 23. között meghírdetett hatalmas hadgyakorlat. Hm. Háború és béke Európa szívében. Vélem, hogy a Kreml figyelmét is felkelti a nem mindennapi és méretű „terepszínű légishow”.

A Bundeswehr sajtóosztálya arról tájékoztatta a nemzetközi médiát, hogy az Észak-atlanti Védelmi Szövetség alapítása óta a nyári lesz a legátfogóbb „Luftoperation”, mintegy tízezer fegyveres mozgósításával. A különböző légi harcieszközök számát 250-re teszik a szervezők. A nyugati katonai repülőgépek és helikopterek vélhetően a nem Nato országbeli kémek érdeklődését is felkorbácsolják majd, különös tekintettel a már bő 15 hónapja tartó ukrán-orosz vérontásra és a Kijevnek küldendő F–16 Fighting Falcon (Harci Sólyom) vadászbombázókra.
Vajon egy ilyen gigantikus, zajos, költséges és nem éppen környezetbarát manőver is a nemzetközi diplomácia része? Avagy erőfitogtatás, netán józanságra intő figyelmeztetés (a Berlintől légvonalban 1600 kilométerre fekvő!) Moszkva felé?

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…