2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:56

Fáradt tűzoltók, szénné égett madarak, mókusok

A szárazság és a szél miatt egyelőre nem sikerült teljesen megfékezni azt a tüzet, mely a hó elején pusztított el, mintegy két tucat hektárnyi fenyvest Kelet-Németországban. A régió Rendészeti Hivatalának vezetőnője, Christiane Lindner-Klopsch úgy nyilatkozott, hogy a hétvégi kánikulában is folytatják az immáron több, mint 650 hektáros érintett terület locsolását, a parázsfészkek oltását. Amint megírtuk Berlintől délre napok óta kűzdenek a lángokkal a szakemberek. A 3,8 milliós Spree-metropoliszt körülölelő festői Brandenburgban igen sok dolguk akad a hamutipróknak. Akárcsak tavaly, füstöl Teltow-Fläming és vidéke, aggódnak a környezetvédők. Míg 2022 nyarán az Odera tömeges halpusztulása okozott fejfájást, most az vadállomány került veszélybe.
Mivel a korábban lőtérként használt vidéken sok még a talajban rejtőző hadianyag, hagyományos „földi” eszközökkel nem mindenütt oltható tökéletesen az erdős-bokros táj. A csapadékhiány nem csupán a volt NDK tájain okoz krízist, ám ott a fenyvesek, rétek különösen ki vannak már tikkadva. (Hasonló a helyzet Dél-Spanyolországtól Kanadáig…) Jüteborg – péntek: 28 fokos klíma, a brandenburgi repülős akció pokoli drága és időigényes. E napokban megduplázódott a leégett terület, mivel felerősödött a szél, s éjszaka szünetet tartanak a pilóták.
Esőre hiába várunk! A rendőrség első vizsgálatai szerint a májusi, júniusi – a német fővárosi, illetve a szomszédos tartományi – tragédiák egy részért szándékos gyújtogatók felelősek, akik kerti bungallókat, lakóházi pincéket, kukákat, babakocsikat és parkoló autókat is előszeretettel borítanak lángba.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…