2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:29

Prigozsin csapatai visszafordultak

Yevgeny Prigozhin

Mint arról korábban hírt adtunk (itt) Prigozsin csapata Moszkva felé tartott. A felfegyverzett orosz zsoldosok Jevgenyij Prigozsin, Putyin egykori szövetségese és a Wagner-hadsereg alapítója tájékoztatása szerint kb. 200 km -re a fővárostól visszafordultak. Szombat este a Wagner-harcosok tankokat pakoltak pótkocsikra, és megkezdték a kivonulást az általuk lefoglalt rosztovi katonai főhadiszállásról is – mondta a Reuters egyik szemtanúja.

„24 óra alatt eljutottunk Moszkva 200 km-es körzetébe. Ezalatt az idő alatt egyetlen csepp vér sem folyt a harcosaink véréből” – mondta egy videóban a teljes harci egyenruhába öltözött Prigozhin.
„Megértve… hogy orosz vér folyik az egyik oldalon, megfordítjuk oszlopainkat, és a tervek szerint visszatérünk a tábori táborokba.” A Reuters önállóan nem tudta ellenőrizni, meddig jutottak el Prigozhin zsoldosai. A korábbi videón a Wagner járművek konvojai jól láthatók Moszkvától kevesebb mint 500 kilométerre.

Alekszandr Lukasenko hivatala közölte, hogy a Wagner-harcosok további mozgásának leállításáról szóló döntést a fehérorosz elnök közvetítette Putyin jóváhagyásával, cserébe a biztonságukért járó garanciákért. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy a megállapodás értelmében maga Prigozsin is Fehéroroszországba költözik. Peszkov szerint Lukasenko azért ajánlotta fel a közvetítést, mert körülbelül 20 éve személyesen ismerte a zsoldosvezért.

Prigozsin azt mondta, hogy az általa „igazságosságért való menetelés” célja a korrupt és hozzá nem értő orosz parancsnokok eltávolítása volt, akiket az ukrajnai háború meghiúsításáért okol.

Még több AKTUÁLIS…