2024. szeptember 21. (szombat) 13:41

Bod Péter Ákos: Majd ha a guruló rubelekről olvasok

Az Index megkérdezte Bod Péter Ákost, hogy mit szól a Karácsony Gergely 99 Mozgalmát is érintő titkosszolgálati jelentés tartalmához? A közgazdász az egyik alapítója volt a szervezetnek.
A Nemzeti Információs Központ által 52 oldalas jelentés készült a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról. A titkosítás alól feloldott dokumentum végigveszi a választásra létrejött ellenzéki összefogást érintő külföldi kampánytámogatások hátterét, továbbá szó esik benne a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt aspiránsi kampányát segítő Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület finanszírozásáról is. A jelentés szerint euróban, angol fontban és forintban több mint 500 millió forint érkezett a Karácsony Gergelyhez köthető Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számlájára 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között. A befizetést több részletben Perjés Gábor párbeszédes politikus bonyolította.
Karácsony Gergely szerint az egyesület a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően zárt adománygyűjtő láda útján gyűjtött „mikroadományokat”. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az Indexnek adott interjújában a több száz milliós támogatásról azt mondta: minimum szokatlan, hogy egy hétköznapi ember, akinek sosem volt ennyi pénze, ekkora összeget fizetett be több részletben, különböző helyeken, ugyanarra a számlára.

Bod Péter Ákos azt nyilatkozta az Indexnek, hogy bár a 99 Mozgalom alapítója volt, de abba nem gondolt bele – „azt a fene se tudja” –, hogy utána mi lesz és mi nem lesz. A titkosszolgálati jelentésről nem hallott semmit sem, nem olvasta és nem is érdekli. „Majd ha a guruló rubelekről olvasok, akkor kinyitom az újságot” – jelentette ki.

Még több AKTUÁLIS…