2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:40

Naszrallah nem üzent hadat Izraelnek

Pénteken beszédet tartott Haszan Naszrallah, a libanoni Hezbollah vezetője. A politikai rendezvényt a térségben, s nyilvánvalóan azon túl is rengetegen követték izgatottan élőben, arra számítva, hogy Naszrallah bejelenti: a szervezet háborút indít Izraellel szemben. Hadüzenet nem történt, de a libanoni-izraeli határszakaszon egyre forróbb a helyzet. A konfliktus eszkalálása egyelőre nem érdeke sem a Hezbollahnak, sem Iránnak. Az amerikai hadihajók jelenléte óvatosságra inti Iránt is és a Hezbollah vezetői egyébként sem kapkodnak, nagyon jól érzik magukat katari villájukban.

Az elmúlt hetekben az izraeli hadsereg és a libanoni síita szervezet folyamatosan rakétákat lő ki egymásra és mindkét fél növekvő nyomást helyez a másikra. A határvidéken élők már a határ mindkét oldalán felkészültek a harcokra – Izraelben ki is telepítették a civil lakosságot – és sokan számítottak, számítanak arra, hogy november elején elindulhatnak a szárazföldi harcok.

A várakozásokat fokozták, hogy a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah november 3-ára nagyszabású beszédet jelentett be. A szervezet és szövetségesei médiája nagyon sokat tett azért, hogy valami nagy dologra számítsunk – előzeteseket adtak ki a beszédhez, és élőben közvetítették a térségben. Naszrallah azonban nem üzent hadat Izraelnek, beszéde pedig inkább értelmezhető távolságtartónak, mint az eszkalációt előmozdítónak.

Még több AKTUÁLIS…