2024. október 18. (péntek) 08:27

Ceglédbercel – Harlekin, borkápolna, falumúzeum

Ceglédbercel nevét egycsapásra felkapta a világsajtó, amikor a nyár közepén itt fogadott örök hűséget a topmodell Palvin Barbara a világhírű amerikai színésszel, Dylan Sprouse-szal. Persze a négyezer fős község másról is ismert, érdemes ellátogatni oda.
Három évvel ezelőtt Palvin Barbara családja létrehozott itt egy igen színvonalas rendezvénykomplexumot Harlekin Birtok néven, mely elsősorban esküvők szervezésére vállalkozott. Van itt minden, hatalmas terem, fedett terasz, kerti tó, kis kápolna, mediterrán- és japánkert. A násznép a 19 szobás apartmanházban szállhat meg. A hely népszerűségére jellemző, hogy jövőre már minden hétvége foglalt, a pároknak 2025-re van szabad hely.
Kápolna nemcsak a Harlekinben van, hanem a Cserői úton is, igaz az más célt szolgál. A Megyeri Fivérek Borkápolnája igen barátságos hely, ahol mindenki jól érezheti magát, aki szereti az alföldi borokat. A Kunsági borvidékhez tartozó településen elsősorban a futóhomok megkötésére szolgált a szőlő termesztés, olaszrizling, kékfrankos, kadarka és cserszegi fűszeres is megtalálható itt. A Borkápolna belseje román kori altemplomhoz hasonlít, hazánk első, egyház által elfogadott és felszentelt családi pince-étterme!
Megyeri Józsefnek a pince a mindene. Látszik rajta, hogy nagyon szereti, amit csinál, mert a borkóstolókon hosszasan, nagy szeretettel mesél egy-egy borfajtáról és a borvidékről.
-Nagyszerű fekvése van Ceglédbercelnek, és a 186 méter magas Aranyhegynek, ahol sohasem fogyott el a szőlő, ezért kapta ezt a nevet – mondta. – Nyolc-kilenc fajta terem, ezekből készítek például ezerjót, szürkebarátot vagy sárga muskotályt, amiket szívesen fogyasztanak vendégeink, de igen népszerűek vörös boraink is, a Majális Fantázia rosé, a Vörös Zsoltár vagy a Vérnász. Régen minden háznál volt pince, mi a bátyámmal az apai örökséget vittük tovább. A környéken 10-12 borászat van, mi a kisebbek közé tartozunk, de mi voltunk az elsők, akik palackoztunk 1996-ban. Először csak háromszáz palackot készítettünk a karácsonyi ünnepekre, ma már évente hat-hét ezret. Szegény édesapám mondása így szólt: „Nagyon sokat kell előre hajolni, hogy hátra dőlhessünk.” S valóban, meg kell dolgozni a jó minőségért. Rendszeresen tartunk borvacsorákat is, a menü többnyire sült csülök hagymás krumplival, kolbászos savanyúkáposztával és túrós-meggyes rétes.
Ha már a finomságoknál tartunk, nem hagyható ki az Elek-féle húsbolt sem, melyet a Farkas-Rácz páros működtet, több településen is jelen vannak üzleteikkel. Nem véletlen a népszerűségük, hiszen kapható náluk a birkahústól kezdve, harcsafilén keresztül, velőscsont, kacsacomb, sertéskaraj és saját készítésű kolbász. Ezekre is jól csúsznak az Aranyhegy nedűi…
Török József polgármester szerint szorgalmas nép lakja a települést, amely dinamikusan fejlődik.
-A falu mai lakossága őrzi a német gyökereit, és ennek érdekében sokat is tesznek a szülők: a településen működő óvodában és általános iskolában német oktatás folyik, és sokszínű kulturális tevékenység zajlik – mondta, de azt is megtudtuk tőle, hogy Ceglédbercelen 200 egykori svábház élvez helyi védettséget, mert megtartották az egykori jellegüket. Kiemelt figyelmet fordít az önkormányzat a főutcán lévő Tájházra, illetve Falumúzeumra, mely egy hosszabb lakóépületből, a tisztaházból és egy kisebb melléképületből, a nyári konyhából áll. Belül sok értéket őriz a múzeum, sváb népviseleteket, imakönyvet, szentképeket, családi képeket és kukoricacsuhéval vastagra tömött ágyakat.
Nagy élmény barangolni a sváb emlékek közt, főleg, ha közben koccinthatunk is…
(temesi)

Még több ITTHON…