2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:11

G. Hoyningen-Huene kalandos élete

Mogyorósi Géza

Nyolcvan esztendeje két fotóalbummal örvendeztette meg a modern művészeti ág szerelmeseit, a cári időkben Szentpétervárott született, s már Amerikában élő Georg Freiherr von Hoyningen-Huene (1900-1968). A nemzetközi turizmus feléledése előtt, a második világháború kellős-közepén piacra dobott csinos kötetei Görögországot és Egyiptomot mutatták be – saját szemszögből. A mester korábban a 20-as, 30-as évek ünnepelt divatfotósa volt. Erotikától és humortól sem mentes fekete-fehér felvételei közül, talán az Európában turnézó Josephine Baker képei a legismertebbek. Ó, az a banánszoknya és a vad táncok!

A lenini forradalom és a bolsevik terror elől Londonba menekült fiatalember Párizsban is élt, kattogtatta kameráját. Majd 1935-ben a nácizmus terjedésekor New Yorkba hajózott. Hollywoodban Czukor Györggyel és másokkal együtt is dolgozott a filmiparban. Színérzékét, képi zsenialítását sokra tartották Kaliforniában, ahol az sem jelentett komoly gondot, hogy nem a hölgyekhez vonzódott. Sok oldalú bohém volt – orosz, vagy ki tudja milyen akcentussal, sármmal?

A Los Angelesben 55 esztendeje elhunyt legendás, multikulturális művész alkotásaiból jövőre nyílik tárlat a Spreenél. A berlini JAEGER ART galéria mutatja be George Hoyningen-Huene „Glamour & Style” című showját. A nyitány (Vernissage) 2024. január 26-án lesz. Este 7-kor indul útjára a gyönyör a legnépesebb közép-európai metropolisz szívében.