2024. szeptember 20. (péntek) 22:33

Katalin betegségét megsínyli a királyi család

Az atv.hu is beszámolt róla, hogy januárban egy tervezett beavatkozás miatt kórházba vonult III. Károly. A Buckingham-palota szokatlan nyíltsággal azt is tudatta, hogy a királynak prosztatamegnagyobbodása van, emiatt kell kezelni. A 75 éves uralkodó végül hétfő délután hagyta el a magánkórházat, a London Clinicet, ahol kezelték.

Katalin hercegné is gyengélkedik. A walesi hercegné 13 napot töltött a kórházban, jelenleg már az otthonában ápolják. A palota korábbi közlése szerint egy tervezett hasi műtétet hajtottak végre rajta, de ennél többet nem árultak el, ami – természetesen – azonnal beindította a találgatást, hogy Katalinnak talán valami sokkal súlyosabb baja van. Egy spanyol tévécsatornán például arról beszéltek, hogy a hercegné mesterséges kómában volt, a palota egyik munkatársa azonban kijelentette, hogy ez „teljes sületlenség és kitaláció”.

A királyi családban régi hagyomány, hogy betegségük, gyermekük születése után megjelennek a kórház, hogy megnyugtassák a közvéleményt. Katalin viszont ezúttal titokban hagyta el a kórházat, pedig a hercegné korábban már alig néhány órával gyermekei születése után megjelent a nyilvánosság előtt. Bár  a műtétje sikeres volt, nem tudni,  miért volt rá egyáltalán szükség.

A Buckingham- és a Kensington-palota is közleményt adott ki a királyi család nevében, amelyben köszönetüket fejezték ki a kedves üzenetekért, amelyeket a családtagok a kórházi tartózkodásuk alatt kaptak. Katalin és férje, Vilmos herceg legalább húsvétig felmentette magát a nyilvános feladatok alól, és Károly királyra is némi lábadozási idő vár.

A „dolgozó királyi családtagok” száma az elmúlt években egyre csökkent, mivel a család – akárcsak egy cég – igyekezett a kor követelményeinek megfelelően új arculatot kialakítani. Csak a dolgozó királyi családtagok vállalnak megbízásokat a király nevében, és a tavalyi 2710 látogatást és rendezvényt megosztják egymás között.

Ennek a csoportnak 14 családtagból kellett volna állnia: Károly király, Kamilla királynő, Anna hercegnő, András herceg, Edinburgh hercege és hercegnéje, a walesi hercegi pár, a sussexi hercegi pár, Gloucester hercege és hercegnéje, valamint Kent hercege és hercegnéje. De csak addig, amíg Harry herceg és Meghan hercegné úgy nem döntöttek, hogy lemondanak királyi titulusukról, András pedig a néhai Jeffrey Epsteinnel való kapcsolata miatt kényszerült erre. Most 11-en vannak, s többen 70 év feletti.

Károly trónra lépése egy olyan új korszak közepette történt, amelyben kevesebb királyi személy vállal több kötelezettséget.”Sokkal kisebb királyi családunk lesz 2024-ben – sokkal kevesebb királyi családtaggal kell számolnunk, mert a királyunk öregszik” – mondta Kate Williams, a CNN történésze. „Valójában szinte minden Vilmosra és Katalinra, illetve a fiatalabb családtagokra hárul, és amikor egyikük vagy közülük többen kiesnek, az elég jelentős hatással van a királyi családra”.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…