2024. október 18. (péntek) 10:35

Sztrájkhangulat a Bosch-gyárakban

Tiltakozását fejezte ki a magyarországi Bosch gyárakban aktív Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSZ), amiért a cég által beígért 14 százalékos béremelés eleve alacsony ráadásul abba olyan bérelemet is beleszámoltak, amiket a dolgozók már 2022 szeptemberében megkaptak, ekkor történt ugyanis egy 5 százalékos jövedelemkiegészítés, írta meg a Mérce.

Ez azonban csak egyszeri juttatás, tehát nem lehetne összeszámolni a további, tervezett béremelésekkel, figyelmeztetett a szakszervezet.

Ilyen módon a szakszervezet szerint „csak 9 százalék maradt” tényleges béremelésként, amely még az inflációtól is messze elmaradt. Információik szerint azonban ennek egy részét sem rendszeres béremelésként, hanem csupán juttatásként adnák oda. Mindeközben a multicég magyarországi leányvállalata 2021 folyamán 1711 milliárd forintos árbevételt értek el, a teljes nemzetközi cégcsoport árbevétele pedig 78,7 milliárd euró volt. A magyart cégcsoport ráadásul új, 52 milliárdos, kapacitásnövelő beruházást is tervez Maklárra, a béreket emelni tehát a válság ellenére is lenne miből.

Az ÉTMOSZ a helyzet megoldása érdekében már hónapok óta tárgyal a hatvani és maklári Bosch-gyárak vezetésével. Az elsődleges cél a súlyos inflációs helyzetben a reálbércsökkenés megállítása lenne a cél. Mivel ezt egyelőre nem látják megvalósulni, szombaton már arról beszéltek, két órás figyelmeztető sztrájkot terveznek. A sztrájk érdekében indított aláírásgyűjtést azonban a szakszervezet szerint akadályozzák, mivel az aláírásgyűjtő íveket kezelő kollégákat fegyelmi eljárással fenyegette meg a menedzsment. Ennek ellenére a gyűjtésből kiderült, a dolgozók 85-90 százaléka szerint a cég ajánlata nem elegendő béremelés, és ajánlatot nem is fogadnák el.

Még több AKTUÁLIS…