2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:23

Mentességet kap-e Trump?

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság vonakodik teljes mentességet adni a volt elnöknek. Valószínűleg nem születik azonnali döntés, így kérdés: indulhat-e eljárás Donald Trump ellen a 2020-as választási eredmények megkérdőjelezéséért és a capitoliumi zavargások kirobbantásáért a novemberi elnökválasztás előtt.
A Legfelsőbb Bíróság nem hamarkodta el a döntéshozatalt annak ellenére sem, hogy Jack Smith különleges ügyész a procedúra felgyorsítását kérte a testülettől. Elutasították az indítványát, majd azt is, hogy fogadják el a fellebbviteli bíróság döntését, amely elvetette az elnök mentelmi jogát.
A kilenctagú Legfelsőbb Bíróságot egyesek részrehajlással vádolják, mert három bírót maga Trump nevezett ki, a veterán Clarence Thomas felesége pedig szoros kapcsolatot ápol a volt elnök köreivel. Általános megítélés szerint hat bíró inkább konzervatív, három pedig liberális nézeteket képvisel.
Megtörténhet, hogy a Legfelsőbb Bíróság ugyan megállapítja, hogy Trump nem mentesülhet a vádemelés alól, de annyira elhúzódik az eljárás, hogy kizárja a vádemelést a választás napja, november 5. előtt.Jogi szakértők szerint a Legfelsőbb Bíróságnak június elejéig kellene döntést hirdetnie ahhoz, hogy Trump választási perét november előtt megtartsák.

Még több AKTUÁLIS…