2024. szeptember 20. (péntek) 00:03

Orbán: kulcskérdés a gazdasági nyitottság

Magyarország számára kulcskérdés a világgazdaság nyitottsága – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, Berlinben. Orbán ezúttal békés húrokat pengetett, s elismerte, hogy a magyar gazdaság a német ipartól függ.

Magyarország nem tud a mostani életszínvonalon élni, ha csak a tízmillió magyar gazdasági piacára számíthat – fogalmazott a kormányfő, hangsúlyozva, tragikus volna „a világ többi részétől való elzárkózás”. A nyitott világgazdaságban Németország is a szövetségesünk, hiszen ők is termelő ország, és el kell adniuk a termékeiket a világban, ezért érdekünk, hogy nyitott maradjon a világgazdaság.
Orbán Viktor a Mercedest hozta a két ország közötti gazdasági kapcsolat példájaként, megemlítve, a járműgyártó 3800-4200 új munkahelyet hoz létre Kecskeméten, „hét lakat alatt tartott” új modellek és a hozzájuk szükséges alkatrészek gyártására. Átalakuláson megy keresztül a német ipar, a kérdés az, hogy ebben a technológiai váltásban „van-e helye a magyaroknak, lesz-e helye a magyaroknak, vagy sem, és a válasz az, hogy lesz”.

Még több AKTUÁLIS…