2024. október 18. (péntek) 06:25

Biden megy, Whitmer jön?

Joe Biden elnök alkalmassága a demokraták oldalán is megkérdőjeleződött, és lehetséges, hogy a párt konvenciója után nem ő lesz a hivatalos jelölt. A szakértők szerint Gretchen Whitmer, Michigan állam kormányzója lehet a jelölt. Ha megválasztják, ő lehetne az Egyesült Államok első elnöknője. Korábban egyébként jelöltként felmerült Michelle Obama neve is, de ő nem ambicionálta, hogy induljon.

Gretchen Whitmer 2013 decemberében volt a Demokrata Párt frakcióvezetője Michigan állam szenátusában, amikor megtett egy lépést, amellyel országos hírnévre tett szert. Egy abortuszellenes csoport 300 ezer aláírást gyűjtött össze egy olyan törvény támogatására, amelynek célja az volt, hogy a nőknek külön kötvényt kelljen vásárolniuk, ha azt szeretnék, hogy az egészségbiztosításuk fedezze az abortuszt. Elegendő aláírás gyűlt össze ahhoz, hogy népszavazást írjanak ki a törvényről, de a Republikánus Párt, amely akkoriban az állam kormányzói székét és a törvényhozás mindkét házát birtokolta, nem látta szükségét ennek. Ehelyett úgy döntöttek, hogy egyszerűen beiktatják a törvényt.

A szenátusi vitán Whitmer azzal érvelt, hogy az intézkedés azt jelentené, hogy a nőket arra kényszerítsék, hogy „külön fizessenek azért, mert esetleg megerőszakolhatják őket”. Rámutatott, hogy egy népszavazáson biztosan elutasítanák a törvényt, így annak automatikus elfogadása nem összeegyeztethető a demokráciával. Ezután szünetet tartott. „Most olyasmit mondok el, amit életemben nem sok emberrel osztottam meg. Több mint 20 évvel ezelőtt nemi erőszak áldozata voltam – mondta elcsukló hangon. – Azt hittem, hogy ezen már túl vagyok. Tudjátok, milyen kemény tudok lenni. Azonban most érzem, hogy ez az emlék még mindig kísért.” Követelte, hogy a republikánusok „legalább hagyják, hogy az állam polgárai szavazhassanak a kérdésről. Hagyják, hogy Michigan népe döntsön”.Whitmer elérte, amit akart. Napra pontosan egy évtizeddel később Whitmer, aki akkor már kormányzó volt, ismét megjelent a szenátusban, hogy bejelentse az általa aláírt, az abortuszjogokat kiterjesztő törvénycsomagot. Köztük azt, amelyik eltörölte a biztosítási kötelezettséget.

Joe Biden elnök kampánya akadozik, egyre több demokrata követeli, hogy a 81 éves elnök még a párt augusztusi, chicagói országos konvenciója előtt lépjen vissza, az 52 éves Whitmer az egyik legjobb alternatív jelöltnek számít, aki novemberben Donald Trump ellenfele lehet. Ennek oka részben az abortuszjogok iránti lankadatlan kiállása – amely első, 2000-ben indított kampánya óta része a programjának. Választási sikerei és előremutató eredményei a ciklus egyik legmeghatározóbb csatatérállamában igen jelentősek.

 

Még több AKTUÁLIS…