2024. október 18. (péntek) 07:20

IDEA: Már csak 2 százalék

Rogán Antalnak éjjel-nappal kell dolgoznia, mert vészesen fogy a Fidesz előnye, az IDEA által mért 2 százalék már majdnem hibahatáron belül van.Szeptemberben ugyanis nőtt a Tisza párt támogatottsága, a Fideszé pedig stagnált, így a hónap végére két százalékra olvadt a kormánypártok előnye, derült ki az IDEA Intézet szeptember végén, október elején végzett, kérdőíves felméréséből.

Magyar Péter pártjának a nyári időszak után az őszi politikai szezon kezdete is jól sikerült a felmérés szerint: a júniusi választásokat követő, lassú növekedés folytatódott, és a párt támogatottsága már-már elérte a Fideszét. A Tisza támogatottsága szeptemberben a teljes népesség és a biztos szavazók körében is 3 százalékponttal növekedett, miközben ebben az időszakban a kormánypártok támogatottsága nem változott.

Egy ősz eleji parlamenti választáson a kormánypártok a szavazatok 39 százalékát gyűjtötték volna be, a Tiszára 37 százalék szavazott volna. A többi párt közül a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt egyedül a DK és a Mi Hazánk tudta volna megugrani, emellett az MKKP-nak sikerült valamelyest stabilizálni a helyzetét. Négy jelenleg még parlamenti képviselőkkel rendelkező párt, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Jobbik 0 százalékon áll.

A Fidesz nagy bajban van, hiszen Magyar Péter levadászása egyelőre nem megy, a politikájuk pedig nemcsak a fiatalok körében kudarcos. Míg a vezénylő tábornok Brüsszelben harcol, itthon rohad az ország, a vasút néha megáll, néha kisiklik, a HÉV akadozik, a Volán buszok közül is egyre több marad ki, például a Budapest-Zsámbék vonalon, s a buszmegállókban már kisebb forradalmak érzékelhetőek.

Még több ITTHON…