2024. október 18. (péntek) 08:23

Spórolós németek

Mogyorósi Géza

Pár hete az ARD közszolgálati televízió csatorna külpolitikai dokumentumfilmje arról tudósított, hogy mind több német állampolgár költözik hazánkba. A biztonság és olcsóság főszerepet játszik az NSZK-ból kivándorlók körében. Az EU legnépesebb országának búcsút intő emberek zöme persze Ausztriát, Svájcot, a spanyol szigeteket, avagy az USA-t választja, s nem „Ungarnt”… De a Funke-Mediengruppe októberi felmérése is alátámasztja az ARD – időközben többször megismételt – riportját, mely szerint tömegesen fordítanak hátat Olaf Scholz birodalmának lakói. A „Konjunkturkrise”, az infláció, a germán gazdaság lejtőre kerülése, a legendás járműipar bedőlése nem titok többé!

Ősszel egy berlini színházban magam is láttam, hogy sok volt az üres szék. Az előadás kitűnő volt, ám – így az aktuális közvéleménykutatások – a polgárok a fittness-szalontól a kultúráig mindenen takarékoskodnak. {Teátrum: a máskor teltházas nézőtér „furcsaságát” az sem indokolta, hogy Marlene Dietrichet egy férfi alakította. Zseniálisan! Berlin toleráns, de spórolós…} Bevásárláskor – így a friss vizsgálat – a németek 37 százaléka jelezte, hogy csak a legszükségesebb élelmiszerekre költenek. Luxus cuccokra {- 58 %} még ritkábban. Nem csak étterembe járnak kevesebbet a polgárok, de a kajarendelés – pl. pizza – is felére zuhant. Igaz, a koronavírus korszakban aranyéletük volt a zaba-futároknak Hamburgtól Lipcséig…

Karácsony közeledtével alig van nagyáruház az NSZK-ban. Ajándékra 2024 végén 40 százalékkal kevesebb pénzt adnak {majd} ki a németek. S a bel- és külföldi üdüléseken is spórolnak. Jómagam legalább egy tucat alkalommal töltöttem a Szentestét Mallorcán. Dec. 24-én, 18 óra tájban úszás a szállodai medencében. Pezsgőzés az asszonnyal, s irány egy remek, tengerparti panorámás vendéglő! A klassz vacsora után egy bár teraszán koktélozás + 15 fokban. A decemberi dőzsölésnek vége, öt éve nem reppentem kedvenc spanyol szigetemre. Tréfásan úgy mondanám, hogy „a zsebemnek elment a kedve az utazgatástól”. De ezzel európaiak tíz millió vannak ugyan így – s nem csupán a jóléti Németországban.