2024. október 24. (csütörtök) 09:13

Már vezet a Tisza?

Hibahatáron belüli különbséggel ugyan, de egy hajszállal vezet a Tisza Párt a Fidesz előtt a választásukat biztosra ígérő, pártot választani tudó szavazók körében – derül ki a 21 Kutatóközpont által a Partizán megbízásából készült közvélemény-kutatás eredményeiből.

A legerősebb ellenzéki párt jelenleg 42 százalékon áll a biztos pártválasztók között, a Fidesz pedig második 40 százalékkal. Kettejükön kívül csak a Mi Hazánk Mozgalom jutna a parlamentbe, amelyik a küszöböt jelentő 5 százalékon áll A DK 4 százalékot – azaz kiesne – a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szintén 4 százalékot tudhat magáénak. A Momentum 2, a Jobbik és az MSZP 1-1 százalékon áll a közvélemény-kutatás szerint, más pártra szintén 1 százalék voksolnának.

A teljes népesség körében egyelőre továbbra is vezet a Fidesz, 29 százalékkal, a Tisza Párt 26 százalékon áll, a Mi Hazánk itt is 5 százalékot ért el. A teljes választókorú lakosság körében az MKKP és a DK 3-3, a Momentum és a Jobbik 2-2, az MSZP 1 százalékos. A pártnélküliek aránya 28 százalék.

A közvélemény-kutatás jelentős életkorbeli megosztottságot jelez.A 18-29 évesek és a 30-39 évesek körében hatalmas fölénnyel vezet a Tisza Párt (41 a 12 százalékhoz és 38 a 14 százalékhoz képest), a nyugdíjasok körében azonban továbbra is totális Fidesz-dominancia van: 65 év felett a válaszadók 46 százaléka kormánypárti és csak 13 százalék tiszás.

Még több ITTHON…