2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:30

Trump ártatlannak vallotta magát mind a 34 vádpontban

Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke és a 2024-es republikánus jelölés esélyese kedden ártatlannak vallotta magát az üzleti nyilvántartások meghamisítása miatt elkövetett mind a 34 bűncselekmény vádjában. – írja a Reuters.

Az korábbi elnöknek komoly vádakkal kell szembenéznie. A vádak összességében a New York-i törvények szerint legfeljebb 136 év börtönbüntetést vonhatnak maga után, de a tényleges börtönbüntetés, ha egy tárgyaláson elítélik, szinte biztosan jóval kevesebb lenne ennél. Ugyan az üzleti nyilvántartások meghamisítása New Yorkban önmagában csak vétség, amely legfeljebb egy év börtönbüntetéssel sújtható, ez azonban akár négy évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható bűncselekmény, ha egy másik bűncselekmény előmozdítása vagy eltitkolása érdekében történik.

New York-i rezidenciájáról motoros felvezetéssel indult el a tárgyalásra. „Irány Alsó-Manhattan, a Bíróság épülete. Annyira szürreálisnak tűnik –, le fognak tartóztatni. Hihetetlen, hogy ez Amerikában történik.” – írta közösségi oldalán. A tárgyaláson tagadta hogy bűnös lenne és politikai indíttatásúnak nevezte a vádakat.

Trump, aki 2017 és 2021 között volt elnök, novemberben bejelentette, hogy 2024-ben visszaszerzi az elnöki posztot, hogy megtagadja Joe Biden demokrata elnököt, aki 2020-ban legyőzte őt, a második ciklusban a Fehér Házban. Jogi szakértők szerint a vádemelés vagy akár elítélés jogilag nem akadályozza meg Trumpot abban, hogy induljon az elnökválasztáson, mivel a tárgyalás még évekig elhúzódhat. A New York-i bíróságon az ügyben eljáró bíró a következő meghallgatást december elejére tűzte ki, amelyen előírta Donald Trump számára a személyes megjelenést.

Alvin Bragg a keddi vád alá helyezési meghallgatás után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Donald Trump üzleti adatok meghamisításával egy másik bűncselekményt akart elleplezni, ami New York állam törvényei szerint szintén bűncselekmény. Azt is kijelentette, hogy a vád oka nem az egyszeri nagy összegű kifizetés a pornószínésznőnek, Stormy Daniels-nek, hanem a 34 alkalommal elkövetett üzletiirat-hamisítás.

A polgárokat megosztotta Trump tárgyalása. Sokan kimentek a volt elnök mellett tüntetni, de akadt aki az ellentáborban tüntetett. A 69 éves manhattani Kim Britt a Trump-ellenes tüntetők között volt.

„Ha valaki a törvények felett áll, akkor nem jutunk semmire” – mondta Britt, kezében egy táblával: „Tick Tock az idő lejárt!”

A Reuters/Ipsos hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint Trump előnye nőtt a riválisaival szemben a Republikánus Párt elnökjelölt-jelölt versenyében, amelyet azután végeztek, hogy büntetőjogi vádemelés kiderült.

A republikánusok 48%-a nyilatkozott úgy, hogy Trumpot akarja pártja elnökjelöltjének, szemben a múlt havi 44%-kal. A második helyen álló floridai kormányzó, Ron DeSantis 30%-ról 19%-ra esett. A megkérdezettek több mint kétharmada azt mondta, hogy úgy gondolja, Trump valóban fizetett Danielsnek a hallgatásáért, de fele szerint a vádak politikai indíttatásúak.

A Trumpot megvádoló manhattani esküdtszéknek bizonyítékai vannak arról, hogy 130 000 dollárt fizettek Danielsnek a 2016-os elnökválasztási kampányban. Daniels azt mondta, azért fizették, hogy hallgasson egy szexuális találkozásáról Trumppal, ami Lake Tahoe szállodában volt még 2006-ban.

Trump tagadja a szexuális kapcsolatát, de elismerte, hogy megtérítette volt személyes ügyvédjének, Michael Cohennek a kifizetést. 2018-ban Cohen bűnösnek vallotta magát a szövetségi kampányfinanszírozási törvény megsértésében, és három év börtönbüntetésre ítélték. A múlt hónapban tanúskodott a manhattani nyomozásban.

Trump ellen külön büntetőjogi vizsgálat is indult. Egy georgiai demokrata helyi ügyészség azzal vádolta meg, hogy törvénytelenül próbálta befolyásolni 2020-as választásokat. Ezenkívül az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának két vizsgálata is folyik ellene, amelyet egy különleges jogtanácsos vezetett a 2020-as választási eredmények megdöntésére tett erőfeszítések és a titkos dokumentumok kezelése miatt, miután távozott hivatalából.

 

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…