2024. május 18. (szombat) 20:47

A kormány a benzinár felét lenyeli

benzin

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége elnöke péntek este keményen nekiment a kormánynak, amikor bebizonyította, hogy a 640 forintos benzinér fele adó, vagyis ezért olyan drága a benzin, a költségvetés rendkívüli módon kiforgatja a lakosság pénztárcáját és a megtakarításait az üzemanyagárakon keresztül, ugyanis jelenleg a benzinnél a lakosság egy 640 forintos árból 320 forintot fizet be a költségvetésnek. Egri szerint hiába egyeztet a kormány a Mollal és a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, nincs ráhatása az árakra.
A műsorban arra is kitértek, hogy péntektől csökkent a benzin és a gázolaj ára is, amiről az elnök azt mondta, hogy azt a nemzetközi piaci helyzet diktálta, ugyanis az elmúlt napokban a jegyzések korrigálódtak, amit a Mol most lekövetett. Azt is megírtuk, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökre összehívta az üzemanyag piaci szereplőket, a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit, és felhívta a figyelmet a felek közti korábbi megállapodásra, miszerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük. Szerinte az üzemanyagárakat az adók csökkentésével lehetne mérsékelni.
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a valóság a Független Benzinkutak Szövetsége elnökének állításaival szemben az, hogy a kormány számára mindig is a magyar családok, jelen esetben az üzemanyag-fogyasztók érdekei a legfontosabbak. Az NGM az indexnek küldött válaszában ismét kihangsúlyozta, hogy a kormány és a Mol, valamint a Magyar Ásványolaj Szövetség közötti megállapodás értelmében a hazai üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell elhelyezkedniük. „Jelenleg a megállapodást az ágazati szereplők nem tartják be, mert a benzin és a gázolaj is 7-9 százalékkal drágább, mint a régiós átlag”.

Nos, a minisztérium épp azt nem cáfolta, amit Egri Gábor állított, vagyis hogy keményen megsarcolják a vásárlókat, amikor a benzinár fele adó. Nem azt mondják, hogy akkor mindkét fél engedjen az árból, hanem a Mol-ra fogják, hogy ő engedjen, vagyis beleavatkoznak a piaci folyamatokba, amely egyébként sem vezet jóra. És a polgár bosszankodik, hiszen a gatyája is rámegy a benzinre, miközben az utak kátyúsak.

Még több AKTUÁLIS…