2024. július 16. (kedd) 07:45

A külföldi magyarok leszavazták a Fideszt

Eddig is tudtuk, de most már bizonyíték is van rá, hogy a Fidesz nagyon gyengén áll a külföldön élő magyarok körében. Ez persze nem lehet meglepő, hiszen a fiatalok 90 százaléka azért ment ki külföldre tanulni, dolgozni, mert itthon nem érzi jól magát. A kormány csúfosan megbukott „Gyere haza, magyar” akciója bizonyítja, hogy őket nem lehet hamis ígéretekkel meggyőzni, ők elvesztek a Fidesz számára, s félő, hogy többségük ott alapít majd családot és már csak látogatóban fognak hazajönni.

A külképviseleteken leadott szavazatok abszolút többségét, 51 százalékát a Tisza Párt kapta. A Fideszre mindössze 18,7 százalék voksolt, jóllehet a kormánypárt eddig soha sem vesztett uniós választást ebben a speciális kategóriában.A Telex cikke szerint a külföldön szavazó magyarok között az ellenzék két pártja, a Momentum és a Kutyapárt arányait tekintve szintén jóval népszerűbb volt, mint itthon. A Momentum 12,8 százalékot, a Kutyapárt 9,2-t szerzett június 9-én.

A Fideszhez hasonlóan a saját országos eredményüket alulmúlva kapott mindössze és a 3,8 százalékot a DK vezette baloldali szövetség. Sokkal rosszabbul szerepelt nyugaton a Mi Hazánk is (2,2 százalék).

A részvétel egyébként rekord magas volt, 18 661 állampolgár ment el valamelyik külképviseletekre szavazni. A legtöbben Londonban (2148 fő), Hágában (1464 fő), Brüsszelben (1354 fő), valamint Németország nagyvárosaiban szavaztak.

Magas a rontott szavazatok aránya is. Az NVI szerint több mint 1200 lebélyegzett, de érvénytelen szavazólapot találtak, ami az összes szavazat 8 százaléka.

Még több AKTUÁLIS…