2024. július 22. (hétfő) 09:47

A miniszter félrenéz

Tízmilliós nagyságrendű kenőpénz elfogadásával gyanúsították meg Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium azóta lemondott államtitkárát az elmúlt évek egyik legsúlyosabb kormányzati korrupciós botrányában. A Magyar Bírósági Végrehajtó Karhoz kapcsolódó, összességében százmilliós nagyságrendű visszaélés-sorozat legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

„Völner úr már több mint egy éve nem tagja a magyar kormányzatnak, ez meg egy folyamatban lévő büntetőügy, amit se magánemberként, se miniszterként nem áll módomban kommentálni” – így reagált az igazságügyi miniszter a soproni kihelyezett kormányülés előtt, mikor a Telex riportere a Völner–Schadl-ügy tanúvallomásairól kérdezte.

Ahogy arról Dezső András a hvg360 cikkében részletesen beszámolt, a Schadl-botrány politikai főszereplője Völner Pál egykori államtitkár, de a tanúvallomásokból az derült ki, hogy a végrehajtók jogellenes kiválasztásához az igazságügyi tárca közép- és felső vezetése is asszisztált.

Varga az újságírói kérdés elől azzal próbált meg kitérni, hogy leszögezte: „a bíróságnál van az összes olyan információ, amit neki kell értékelnie”.

Amikor arról kérdezték, hogy nem kellene-e igazságügyi miniszerként politikai felelősséget vallania azért, mert a tanúvallomások alapján „gyakorlatilag a minisztérium falai között működött egy bűnszervezet”, Varga azt mondta:

A miniszteri meghallgatásomon nagyon sok kérdésre válaszoltam, foglalkozzon mindenki a bírósági eljárással”.

Még több AKTUÁLIS…