2024. május 20. (hétfő) 11:03

„A Schadl-széf ügye a jogállam halála”

Néhány napja az rtl.hu írta meg, hogy az ügyészség tavaly május 19-én megsemmisítette a Schadl György széfjében korábban megtalált kompromittáló anyagokat. Magyar György szerint „a jogállam halála”, ha a nyomozó hatóság saját hatáskörében így dönt az eljárás kezdeti szakaszában, hiszen azok fontos bizonyítékok lehettek volna az eset teljes feltárásához, de már soha nem fogjuk megtudni, hogy a képeken szereplő személy kicsoda, és volt-e valamilyen köze a vesztegetési ügyhöz.
Az ügyvéd blogján visszaidézi a Schadl–Völner-ügyet, amely alapján megkérdőjelezi, hogy a volt államtitkár még szabadlábon védekezhet, ám ennél jóval nagyobb problémának tartja az ügyészség lépését, hogy a közéleti személyre nézve kompromittáló felvételeket saját hatáskörében megsemmisítette, mondván, nincs közük a korrupciós botrányhoz. Bár a végrehajtói kar elnöke azt mondta, azokról nem tudott, Magyar György nem zárja ki, hogy valakit zsarolni akartak, éppen ezért szakmai nonszensznek tartja azt az állítást, hogy a dokumentumok nem függnek össze a korrupciós ügyben folyó büntetőeljárással.

Aki megsemmisítésükre utasítást adott, azt végrehajtotta, felelősséggel és magyarázattal tartozik a nyilvánosság felé, bűnpártolás és hivatali visszaélés gyanújába keveredhet.
Mint írta, a nyomozó hatóságnak nem dolga szelektálni egy bűncselekmény bizonyítására alkalmas eszközök között, feladata éppen a komplex adatgyűjtés. Az ügyvéd furcsállja, miként kerültek ki az ügyben keletkezett lehallgatási anyagok, amelyek elvileg titkos információnak minősülnek, a bíróság dönthet arról, hogy azokat egy nyilvános tárgyaláson az eljárás tárgyává teszi-e.

A Népszava is arról ír, hogy az ügyészség döntése után a felvételek miatt sem Schadl Györgynek, sem az ismeretlen sértetteknek nem kell aggódni. A lap meg nem nevezett jogi forrásait is meglepte ugyanakkor a lépés, mert a felvételek Schadl György széfjében úgy is felvetették a személyes adattal való visszaélés gyanúját, ha nem próbáltak velük zsarolni.

A bűncselekemény gyanúja csak akkor nem áll meg, ha az érintettek nem tettek feljelentést, vagy kijelentették, hogy Schadl György jogosult volt a felvétel birtoklására. Az rtl.hu korábban megkereste a DVD borítóján névvel szereplő közszereplőt, aki azt mondta, nem ismeri Schadl Györgyöt, se ő, se más nem zsarolta meg, nem tudja elképzelni, hogy kompromittáló felvétel készült volna róla.

Még több AKTUÁLIS…