2024. június 17. (hétfő) 22:53

Az orosz barátság a Fidesz gyenge pontja

Putyin

Egyre kevésbé érezzük úgy, hogy Lengyelország közel áll Magyarországhoz, az Oroszországgal való együttműködést pedig a kormány külpolitikája ellenére csak a magyar lakosság töredéke támogatja. Hogy mely országokkal működnénk együtt, kiderül a 24.hu legfrissebb közvélemény-kutatásából.Amíg 2019-ben leginkább Lengyelországgal kapcsolatban éreztük azt, hogy az európai országok közül vélemények, álláspontok és érdekek szempontjából közel áll Magyarországhoz, addig 2024-ben már Szlovákiáról gondoljuk ezt – olvasható ki a 24.hu megbízásából a Závecz Research által készített kutatásból.

A magyar választók jelentős része ismeri a térség politikai viszonyainak változását, hiszen tavaly Lengyelországban és Szlovákiában is kormányváltás történt: Varsóban elbukott az Orbán-kormánnyal szövetséges konzervatív, nacionalista Jog és Igazságosság, Pozsonyban viszont hatalomra került Robert Fico balpopulista, ám a Fidesszel számos kérdésben egyetértő kormánya.

Az öt évvel ezelőtt a válaszadók 30 százaléka érezte közel a lengyeleket, az idén már csak 13 százalék, míg Szlovákiát az akkori 12 helyett 19 százalék említette a nyitott kérdésre válaszul mint szövetségest. Más államot viszont elenyésző számban neveztek meg spontán módon a válaszadók, vagyis miközben az Orbán-kormány külpolitikájával az EU-ban különutasnak számító módon Oroszország felé húz, a magyarok egyáltalán nem érzik közel magukhoz a Vlagyimir Putyin vezette államot, mindössze 2 százalék nevezte meg Oroszországot velünk azonos érdekű országként.

Még több AKTUÁLIS…