2024. július 16. (kedd) 08:31

Hajdúszoboszlón létesít campust a Debreceni Egyetem

Siófok után Hajdúszoboszlót is bekapcsolja a felsőoktatásba a Debreceni Egyetem (DE): a gyógyturizmushoz, termálturizmushoz kötődően az egészségipar teljes gyakorlati képzési spektrumával megjelenik az intézmény a fürdővárosban – tájékoztatta az MTI-t az egyetem sajtóközpontja csütörtökön. A tervezett legújabb egyetemi campusról, annak képzési kínálatáról, valamint egyedülálló struktúrájáról csaknem egyéves tárgyalássorozatot követően szerdán állapodtak meg az intézmény és a város vezetői.
Gyógyhelyekre többnyire mozgásszervi betegségek miatt mennek az emberek, ugyanakkor a termálfürdős kezelések mögött gyakran nincs minőségbiztosított klinikai vizsgálat, pedig ezeknek a szolgáltatásoknak is van korszerű tudományos hátterük – idézték a közleményben Szilvássy Zoltán rektort, aki rámutatott arra, hogy Hajdúszoboszlón kiváló gimnáziumok is vannak, azokhoz „testközelbe viszik” a Debreceni Egyetemet.
A Hajdúszoboszlóra tervezett campus ugyanúgy az intézmény egysége lesz, mint a debreceniek, a böszörményi, a nyíregyházi és a siófoki – ismertette a rektor, megjegyezve, hogy az új campus az intézményhez kötődő termál-egészségipari, valamint a Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszterben is fontos szerepet tölt majd be.
A fürdőváros és az egyetem együttműködése évtizedekkel ezelőtt kezdődött pilotkutatásokkal a gyógyfürdőben. A komplexum az elmúlt években gyakorlati helyként szolgált a gyógytornászhallgatók számára, illetve jelenleg is zajlik kisrepülőgépes képzés a repülőtéren – jelezte.
Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló független polgármestere a közlemény szerint azt mondta, az ország egyik legnagyobb és legelismertebb felsőoktatási intézményének megjelenése egyfajta elismerés, tekintélyt és rangot ad a városnak. Sok évtizedes álmuk válhat valóra az ott élőknek a gyógyvízhez kapcsolódó kutatásokkal, az egészségipar fejlesztésével és oktatásával – hangoztatta a polgármester.
Hozzátette: a DE hajdúszoboszlói campusát a volt Széchenyi kollégium területén alakítják ki.
Bács Zoltán egyetemi kancellár a megállapodás kapcsán felidézte, hogy 2023 augusztusában két hosszútávú stratégiai projekt előkészítése indult el: az egyik a siófoki campus megalapítása, amelynek bejelentése másfél hete történt meg, a másik pedig a hajdúszoboszlói campus létrehozása.
Ez a két hasonló nagyságú város az elmúlt években Magyarország két legnépszerűbb vidéki turisztikai desztinációja, de ezen túl már nemcsak ez a lista köti össze őket, hanem a Debreceni Egyetem jelenléte is – mondta, megjegyezve: az új campust egészségipari-turisztikai duális és szakmai gyakorlati képzési központként határozták meg, és olyan egyedülálló struktúrában tervezik megvalósítani a felsőoktatás, a város és a gazdasági szereplők együttműködésével, amire ma még nincs példa Magyarországon.
A tervezett képzési területek között a kancellár a gazdaságtudományokhoz kapcsolódóan a turizmus-vendéglátást, a sporttudományok terén a rekreációszervezést, az egészségtudományi területen például a dietetikus-, a gyógytornász- és az ápolóképzést említette.
Azt mondta, az egyetem szeretne olyan változatos képzési helyeket és programokat ajánlani az alap- vagy mesterszakos hallgatóknak, amelyek nagy rugalmasságot kínálnak: egy képzési folyamatban megismerhetik például Debrecent, Hajdúszoboszlót, Siófokot vagy a Tokaj-hegyaljai Mádot, és abszolút munkára kész, szakképzett és széles körű gyakorlati ismerettel rendelkező munkaerőként kerülhetnek a munkaerőpiacra vagy indíthatnak önálló szolgáltatásokat.
A Debreceni Egyetem hajdúszoboszlói campusa a tervek szerint 2025 szeptemberétől lesz elérhető az intézmény képzési kínálatában, de a már jelenleg is valamely képzési helyen hallgatói státuszban lévő hallgatók gyakorlati bázishelyeként is meg fog jelenni – közölte az egyetemi sajtóiroda.

Még több AKTUÁLIS…