2024. május 20. (hétfő) 11:37

Kocsis már atomháborúról beszél

A kormány és a Fidesz vezetői egyre messzebb kerülnek a valóságtól, s harmadik világháborút, sőt most már Kocsis frakcióvezető atomháborút vizionál. És szerinte lépésekre vagyunk attól, hogy a nyugati országok katonákat küldjenek Ukrajnába. Ezzel folytatta az Orbán által pénteken felvetett és minden alapot nélkülöző állítását, vagyis a békefenntartó erők küldését, amit ő még becsomagolt, vagyis nem mondta ki, hogy ezek harcoló erők lennének. Arra reagáltak az oroszok, mintha Orbántól tudnák meg, mire készülne a Nyugat. Hihetetlen, hogy Orbán hova kormányozza az országot…

Minél több ország vonódik bele az ukrajnai háborúba, annál nagyobb iramban haladunk egy világháború felé – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Kiemelte azt is, hogy ha világháború lesz, akkor az atomháború lesz. Kocsis Máté a kormánypártok nevében közölte: az utolsó lehetőségig fognak azért küzdeni, hogy a béke és a tárgyalások kikényszerítése felé menjenek a dolgok, ne a háborús eszkaláció, ne a fegyverszállítások és ne a halottak számának növekedése felé. A magyar baloldal nem ilyen, ők nem támogatták a békepárti határozati javaslatot a parlamentben – tette hozzá.

Álláspontja szerint a magyar baloldal a magyar érdekekkel szemben egy háborúpárti érdekcsoportot képvisel, ahogy már a tavalyi országgyűlési választások idején is tette, az orosz–ukrán háború kitörése óta pedig egyértelműen háborús retorika mentén politizál. A Fidesz frakcióvezetője úgy véli, magyarázat egyszerű: a magyar baloldal „azt a feladatot kapta dollárért cserébe, hogy a háborúpárti álláspontot képviselje Magyarországon, mert ez az amerikai érdek” – fogalmazott Kocsis Máté, megjegyezve, az európai országok jelentős része is ebbe az irányba tart.
A nagyobbik kormánypárt politikusa szerint Oroszország és Ukrajna háborús konfliktusa kiszélesedett, a nyugati hatalmak pedig, ahelyett, hogy erejüket, befolyásukat és katonai fölényüket a béke vagy az azonnali tűzszünet kikényszerítésére használnák, egyre nagyobb hatásfokú és erősebb fegyverek szállításával egyre jobban belesodródnak a háborúba.
Lépésekre vagyunk attól, hogy nyugat-európai vagy a konfliktustól nyugatra lévő országok katonákat is küldjenek Ukrajna területére, a mi álláspontunk szerint éppen ez az, amit el kellene kerülni – hangoztatta a Fidesz frakcióvezetője. Arra a felvetésre, hogy a baloldal a hasonló tartalmú ENSZ-határozat elfogadását javasolta a parlamentnek, Kocsis Máté úgy válaszolt, a magyar Országgyűlésnek a magyar szempontokat és érdekeket kell elsősorban figyelembe vennie.

Még több AKTUÁLIS…