2024. május 20. (hétfő) 12:09

Otthonában ápolják Jimmy Cartert

Jimmy Carter

Otthonában részesítik hospice-ellátásban Jimmy Cartert, az Egyesült Államok 39., minden idők legmagasabb kort megért amerikai elnökét – közölte a Carter Center szombaton.

A Jimmy Carter által alapított civil szervezet közösségi médiában megjelent közleménye szerint a veterán politikus úgy döntött, hogy az életéből „hátralévő időt otthonában tölti családjával a folyamatos orvosi beavatkozások helyett”.
Az elnököt egészségügyi személyzet segíti és a családja is vele van, amelynek tagjai megköszönték az aggódást, de megértést és a magánélet tiszteletben tartását kérik.

A demokrata Carter a leghosszabb életű amerikai elnök. Jimmy Carter a demokrata párt színeiben az 1976-os választáson, Gerald Ford hivatalban lévő elnök legyőzésével vált az Egyesült Államok 39. elnökévé.

Jimmy Carter a demokrata párt színeiben az 1976-os választáson, Gerald Ford hivatalban lévő elnök legyőzésével vált az Egyesült Államok 39. elnökévé. 1980-ban Ronald Reagannel szemben maradt alul az elnökválasztáson, aki az iráni túszválság idején legyőzte őt. Ezt követően alapította feleségével közösen a demokrácia és emberi jogok népszerűsítésével foglalkozó Carter Centert. Munkásságáért 2002-ben megkapta a Nobel-békedíjat.

Politikai karrierje kezdetén, aktivista demokrata lett, aki ellenezte a faji szegregációt és támogatta a születőben lévő polgárjogi mozgalmat. 1963 és 1967 között Carter a georgiai szenátusban dolgozott, majd 1970-ben kormányzóvá választották.
Elnöki időszaka előtt, 1971 és 1975 között Georgia állam kormányzója volt. Máig szülővárosában, egy georgiai kistelepülésen, Plainsben él, szintén ott született feleségével. Tavaly októberben ünnepelte a 98. születésnapját.

 

Még több AKTUÁLIS…