2024. május 20. (hétfő) 10:58

Schadl-ügy – Perrel fenyegetőzött az Országos Bírósági Hivatal

A mai napon tette közzé a Telex annak a beszélgetésnek a szövegét, melyben a korrupcióval vádolt Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke bizalmas stílusban élcelődik a Kúria elnökén a bíróságok függetlenségéről kiadott nyilatkozata miatt. Varga Zs. András azután adott ki közleményt, hogy 2021 nyarán a Telex megírta, Áder János akkori köztársasági elnök bírónak nevezett ki egy két hónapja lemondott államtitkárt, Hajas Barnabást, aki ráadásul egyből a Kúrián kötött ki. Schadl és Senyei egy nappal az eset után beszéltek egymással, és habár a cikk tartalmával egyetértettek („Megjelenik egy cikk, aminek a kétharmada tulajdonképpen igaz. Hát a Barnusnak van bírói gyakorlata?” – kérdezte Senyei), azt kimondottan nehezményezték, hogy a Kúria közleményben reagált az esetre („Szaros Telex-cikkre ne bassza már meg – már bocsánat – a jó ég, hogy a Kúria elnöke reagáljon!” – vélekedett Schadl).

A lap nem sokkal később azt is közölte, hogy a birtokokba jutott felvétel nyilvánosságra hozatala előtt az OBH perrel fenyegette meg őket.

A felvétel tartalmának nyilvánosságra hozatala csak az OBH elnökének hozzájárulásával lehetséges, mely hozzájárulást az OBH elnöke kifejezetten megtagad. A felvétel (leiratának) jogellenes nyilvánosságra hozatala esetén a szükséges és indokolt jogi lépéseket megtesszük– válaszolta a szervezet kabinetje, miután a hangfelvétel részleteiről kérdezték őket.

Az ominózus beszélgetés egyébként még számos emlékezetes mondatot tartalmaz, többek között elhangzik, hogy „Most egy Telex-cikknek miért kell a Kúria elnökének odabaszni?”, illetőleg, hogy „Megjelenik egy cikk, leírják, hát bazdmeg, leírják”.

Még több AKTUÁLIS…