2024. április 18. (csütörtök) 13:16

Ki emlékszik már? – Yugo Florida

Yugo Florida

A balkáni vérontás egyik „műszaki áldozata” volt a 80-as évek végén piacra dobott Zastava újdonság, a Yugo Florida. Az 1,1 és 1,6 liter közötti erőforrásokkal debütált jugoszláv, majd szerb típust az NSZK-ban 1,3 lityis Fiat motorral kínálták.

A csinos, Magyarországon is népszerű Zastava 128-as szériát felváltó Yugo Florida a Volkswagen Golf babérjaira tört. Ami nem sikerült az Opel Astrának és a Fiat Tiponak, az a balkáni modellnek sem jött össze. A 4 méternél kurtább, ám tágas, variálható csomagterű kombilimuzin ötajtós verziója itáliai dizájn volt Giorgio Giugiaro cerkájából. Készült platós és furgon kivitel is belőlel! A harcok sújtotta Jugoszlávia utódállamain kívül jutott e típusból állítólag az Egyesült Államokba is.

A lengyel, cseh, görög utcákon szintén lehetett találkozni velük. Egyiptomban nem csak használták, hanem gyártották is déli szomszédaink négykerekűjét. A Kairó közeli El Nasr Automotive Manufacturing Company szerelőcsarnokaiból a 21. század hajnalán kigördült Yugók picit már öregecske stílusúak voltak, ám a Nílus vidékén a félévszázados francia, német, angol verdákkal sem snassz suhanni!

Kapcsolódó
Még több autó…