2024. július 22. (hétfő) 09:59

Létezik-e olasz autóipar?

Fiat Ducato

Hallva, hogy a szerbiai, lengyelországi üzemekből százezrével gördülnek ki Fiat modellek, sokan már azt is kétségbe vonják, hogy létezik még itáliai járműgyártás!? Pedig Atessában a legendás Societá Europea Veicoli Leggeri S.p.A. futószalagjain olyan hazánkban is kedvelt márkákat szerelnek össze, mint a Citroën Jumper és a Peugeot Boxer.

Grugliascoban 2023-ban is a Maserati üzem az egyik legfontosabb kenyéradó. A fürge Quattroporte és Ghibli persze ritkaságnak számítanak a Fiat Ducatóhoz és „rokonaihoz’, a Citroën Jumperhez és a Peugeot Boxerhez képest. Ez utóbbi haszonjárművek termelése Atessában történik. Híres Maranello sportkocsi ipara is! A gyűjtők és versenyzők örömére több – ma sem elavult – modellel büszkélkednek Olaszország táltosai. A megunhatatlan Ferrari California, valamint az FF és az F12 berlinetta persze csak kevesek garázsában parkol. A Forma 1-es száguldozás is elképzelhetetlen a legendás márka nélkül!

Piedimonte San Germano polgárai a Cassino üzem Alfa Romeo Giulietta négykerekűire esküsznek, míg Modenában a „rokon” 4C sorozatgyártása zajlott a Maserati Gran Turismo/Cabrio luxustípusok mellett. Pomigliano d’ Arco a bájos Fiat Pandák szülővárosa, míg a „nagy testvért” a tágasabb 500 X-et Melfiben készítik belföldi használatra és exportra.

Kapcsolódó
Még több autó…