2024. május 20. (hétfő) 12:08

Opel – békebeli újrakezdés

Opel Corsa

Mint emlékezetes az amerikai General Motors érdekeltségéből hat esztendeje került a francia PSA-Csoporthoz az Opel márka. Ennek ezredik példánya még 1906-ban gürdült ki a gyárkapun, midőn már négyhengeres modellek is szerepeltek a német cég palettáján. A mába ugorva, érdemes megvizsgálni a friss Opelek választékát! A dízelek uralmát felváltotta az elektromos divat. A 2023-as Corsa tágasabb, takarékosabb elődjeinél. Az Astra sem emlékeztet a Kadett ősökre, s a Mokka is modernebb lett!

A tízezredik gépkocsit az első „nagy háború” küszöbén értékesítették. A második világégést követően főleg másfél tonnás Blitz tehergépkocsikat készítettek az Opel dolgozói, majd 1947-től folytatódott a régi Olympia gyártása. Körbe zárt villám emblémával 1956-ban született meg a 2 milliomodik modell Rüsselsheimben. A Kadett „feltámadására” 1962-ig kellett várni. Akkor avatták fel az Opel új bochumi üzemcsarnokát, ahol négy évvel később már az egymilliomodik kisautó gördült le a futószalagról. A Corsa 1982-es bemutatkozásáig a Kadett volt az Opel típusválaszték legolcsóbb és legkisebb modellje.

A márka hívei olyan sportos négykerekűek között válogathattak, mint a legendás Opel GT, a Manta, a Calibra. A felsőkategóriában az Opel Kapitän, majd az Admiral, a Diplomat és a Senator csempészett amerikaias stílusvilágot a nyugat-európai utakra. Ez utóbbi komfortos típus volt bő negyedszázada az Opel 20 milliomodik kocsija. A Rekordok, Asconák és az azt felváltó Vectrák, meg az Omegák a közép-osztályban toboroztak rajongókat maguknak. 1989-től a német cég valamennyi benzines modellje – alapkivitelben – katalizátort kapott. Az anno „Év autója” címet nyert – háború utáni ötödik generációs – Kadett „E”-szériát 1991-ben váltotta az Astra sorozat.

Kapcsolódó
Még több autó…