2024. május 20. (hétfő) 10:47

Spanyolország: Seat szerelem

Seat Leon

A komoly járműiparral rendelkező dél-európai monarchiában a hazai gyártású Seat Leon az elmúlt esztendők legnépszerűbb típusa. Az optimista kereskedők abban bíznak, hogy a Spanyol Királyságban idén túlszárnyalható lesz a 2022-es eladási kvóta.

Míg Franciaországban tavaly ismét a Renault Clio volt a legnépszerűbb autó, addig a szomszédos Spanyolországban a Seat a sztár. A Leon típusból talán 2023-ban is több tízezer darabot értékesítenek majd a belföldi szalonok. A koronajárvány az idegenforgalomhoz hasonlóan negatívan hatott az új négykerekűek értékesítésére is. A 48 millió lakosú királyságban {Reino de España} csupán 813 ezer új kocsit vettek a polgárok a múlt évben. Összehasonlításul: a 84 milliós NSZK-ban is pocsékul ment a kereskedőknek, de azért 2,9 millió autó kapott friss rendszámot. Ott amúgy évtizedek óta a VW Golf a kedvenc, de a más Volkswagenek mellett az Audik, Skodák, Daciák is népszerűek – a pénztárca vastagságától függően.

Szóval spanyol földön 2021-hez viszonyítva 5,4 százalékkal esett vissza tavaly a jármű szalonok forgalma. A másik dél-európai államban is búsak a kereskedők. Amúgy Itáliában a Fiat Panda értékesítése még a németek Volkswagen imádatát is túlszárnyalja. A franciák Renault Clioja bő százezer vevőt hódított meg belföldön. Ott a Peugeot 208 az ezüst érmes. A portugál szomszédoknál is ezeket a praktikus, megfizethető autókat favorizálják a vevők.. Bezzeg az EU-ból kifarolt britek a Ford Fiestát választják a leggyakrabban – jobbkománnyal.

Az elektromos Teslákat ezrével tesztelő, megrendelő igényes holland polgárok a hagyományos Renault Cliohoz sem lettek hűtlenek. A Belga Királyságban 2022-ben is a Golf volt a bajnok. Bezzeg a svédek a Volvo XC60-asra esküsznek. Oroszországban pedig hagyományosan a Kia Rio és a hazai Lada Vesta a kedvenc. Igaz a jó egy éve tartó ukrajnai vérontás és a nyugati szankciók behorpasztották a kereskedők kasszáját. Az emberek már félannyit sem költöttek a múlt évben új négykerekűre, mint a „békés/koronás” 2021-es üzleti esztendőben.

Milyen modellt válasszak 2023-ban a tarka palettáról? Ízlések és pofonok! Az öreg kontinensen égtájtól függetlenül megfigyelhető, hogy tartósnak ígérkezik az SUV, terepjáró és kombi divat. De a kupék/kabriók továbbra is megőrzik exkluzivításukat!

Kapcsolódó
Még több autó…