2024. május 18. (szombat) 22:41

Wismar: veterán autók randevúja

Nem tréfa, hogy 2023. április 1-én a volt NDK tájaira csábít egy oldtimer találkozó. Emitt tágas, szirénás Barkas rendőrségi autó parkol, amott egy sportos Wartburg Coupé. Csehszlovák és szovjet gépkocsi kedvencekből sem lesz hiány a wismari bulin, ahol hagyományosan alkatrész börzét is szerveznek.

A „8. Wismarer Oldtimermarkt“ romantikus helyszíne Berlintől északnyugatra, mintegy 200 kilóméterre található: kőhajításnyira Lübecktől, a Keleti-tenger partján. A Mecklenburg-Előpomeránia tartományi bulin a tavasz beköszöntével szép számmal csillognak, villognak Trabantok is. Történelmi visszapillantás! Jó három évtizede annak, hogy befejeződött a Trabik gyártása. Mint emlékezetes Németország újraegyesítését csupán pár hónappal élte túl a „Made in DDR” típus. Közel 3,1 millió példányt gyártottak az NDK népautójából. Napjainkban már csak elvétve találkozni Európában ilyen kiskocsikkal. Ám többek közt Berlinben, Drezdában, Prágában kiállítások féltve őrzött kincse. Sőt a Spree-nél bérbe is lehet venni e pöfögő oldtimert.

Anno, az 50-es évek második felében felbukkant kétütemű Trabant és Wartburg főleg a belföldi járműhiányt voltak hivatottak orvosolni. De a határon túl is komoly érdeklődés mutatkozott a keletnémet négykerekűek iránt. Az autó a szocializmus korszakában mindig is, picit luxus cikknek számított. Pláne, hogy nem csupán megbízható modellekből volt túl kevés, hanem alkatrészekből is. Nem volt ez másként Németország keleti felében sem! A vadonatúj Trabira, Wartburgra, Zsigára gyakran 10-15 évet várakozó „türelmes” polgárok a Balatonnál, netán a bolgár tengerparton randevúzva nyugati rokonaikkal, azért ki-kipróbálhatták a pazarabb modellek komfortját is.

Kapcsolódó
Még több autó…